Premijer Srbije Ivica Dačić predložio je da odgovornost za finansije i ekonomiju preuzme neko drugi, odnosno da predsednik URS Mlađan Dinkić ne bude više ministar tih resora.

Dačić je na konferenciji za novinare istakao da je Dinkić zauzvrat zatražio mesto potpredsednika Vlade i rukovodeća mesta u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza i u ministarstvu saobraćaja, infrastrukture, turizma, telekomunikacija i informatičkog društva, što nije mogao da prihvati. Stoga, premijer je predložio da Vlada nastavi sa radom bez Mlađana Dinkića i URS-a.

„Nisam želeo da ponižavam Mlađana Dinkića i URS predlogom da URS ostane u Vladi, ali ne i Dinkić. Smatram da je to smeštan i ponižavajući predlog. Izrazio sam spremnost da ostanu u Vladi i predložio Dinkiću da sam predloži neki drugi resor koji bi vodio“, napomenuo je premijer Dačić, dodavši da je lider URS neposredno pre njegovog obraćanja javnosti rekao da odustaje od nekih zahteva.

O tome da li će prihvatiti predlog lidera socijalista da URS izađe iza republičke vlasti, Srpska napredna stranka trebalo bi da donese odluku danas na sednici Predsedništva stranke, saznaje Danas. Prema nezvaničnim informacijama, naprednjaci su i juče u 15 časova, takođe, imali stranački sastanak nakon razgovora sa koalicionim partnerima čiji ishod zasad nije poznat.

Premijer Dačić je na konferenciji u Vladi Srbije rekao da ne može da prihvati zahtev Dinkića da se pravi „superministarstvo“, koje bi dovelo u pitanje ostanak nekih drugih koalicionih partnera, kao što je Rasim Ljajić. „Nismo našli zajednički jezik. Zahvaljujem se Mlađanu Dinkiću i URS na korektnoj saradnji, ali vreme je da Vlada nastavi da radi u novom formatu“, naglasio je Dačić.

On je dodao i da je o tome obavestio i predsednika Republike, sa kojim je nakon konferencije za medije započeo sastanak tim povodom. Dačić je pozvao naprednjake da nastave da rade „zajedno i još bolje“. „Ako SNS ne prihvati, jedino što je preostalo jeste da idemo na izbore ili da se formira nova koalicija bez SPS“, rekao je na kraju Dačić.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić izjavio je posle obraćanja Dačića da je za SNS „prihvatljivo da nastave da rade i u ovom formatu sa redefinisanjem ciljeva“, a da će danas doneti konačnu odluku .

Na hitnoj konferenciji za medije lider URS Mlađan Dinkić rekao je da je premijer Dačić obmanuo javnost i da je predložio uklanjanje te stranke iz vlade zato što se plaši izbora. On je napomenuo i da je netačno da je tražio resor koji je pomenuo Dačić već da su mu takvo ministarstvo ponudili koalicioni partneri, što je on prihvatio.

„Nisam ja poremetio odnose sa njim. On se boji za svoju poziciju premijera, imajući u vidu podršku koju ima Aleksandar Vučić. On vidi Vučića kao suštinskog premijera, ali on želi da formalno bude premijer, kako je juče rekao, barem još neko vreme“, rekao je Dinkić.

On je dodao da mu je Dačić saopštio da je njegovo premijersko mesto ugroženo, ukoliko ne bude promene na čelu ministarstva finansija, jer ukoliko se naprednjacima da i ministarstvo finansija i ministarstvo privrede, neće biti izgovora za raspisivanje prevremenih izbora. „Debatovali smo sinoć četiri sata, jer ja nisam mogao da pronađem veliku vezu između mog napuštanja ministarstva finansija i njegovog ostanka na mestu premijera“, rekao je Dinkić.

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Lajić istakao je  da bi izašao iz Vlade Srbije da je prihvaćen zahtev lidera URS da preuzme deo njegovog resora. On je dodao da ga je premijer obavestio o zahtevu Dinkića i rekao mu da će Dinkiću da preda ceo resor, ali da bi u tom slučaju izašao iz vlade, jer ne želi da učestvuje u „političkoj trgovini i namirivanju partnera“.

Sastanak lidera tri vladajuće partije, inače, počeo je još u ponedeljak, ali je zbog izostanka dogovora nakon četiri i po sata završen i nastavljen jdanas u podne. Sastanak je trajao nešto manje od dva sata u zgradi Vlade Srbije, a osim predsednika partija primećeno je da su u Vladu juče ušli i predstavnici URS Suzana Grubješić, Verica Kalanović, Miroslav Čučković i Marko Selaković.

Prethodne sednice Glavni odbor SNS prihvatio je predloge da se iz njihovih redova smene Aleksandar Vučić sa mesta ministra odbrane, ministar poljoprivrede Goran Knežević, ministar kulture Bratislav Petković i ministarka sporta Alisa Marić. Socijalisti su istog dana prihvatili ostavku ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića, dok su mediji spekulisali da će Dačić koalicionim partnerima ponuditi i smenu ministra prosvete Žarka Obradovića.

S druge strane, nakon upornog odbijanja, lider URS Mlađan Dinkić pristao je da razdvoji svoje ministarstvo na dva resora – finansije i privredu. On je isticao da je zadovoljan svojim članovima u Vladi Suzanom Grubješić i Vericom Kalanović, ali da bi pristao da „žrtvuje“ jedno ministarsko mesto ukoliko partneri prihvate da se vlada smanji na najviše 15 članova.

SPS ruši vlast u Beogradu?

Informacija da Vlada ostaje bez Dinkića i URS najbrže se proširila na društvenim mrežama. Odmah su usledili brojni komentari anonimnih ali i poznatih tviteraša. Bivši predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković nije odoleo da sa tviterašima ne podeli „insajdersku“ informaciju. „SNS-ov uslov da podrži izbacivanje URS je bio da SPS sruši Beograd i Kragujevac. Prihvaćeno. Dačić najbolji igrač na male golove u politici“, kaže Milenković. Najnoviju političku situaciju prokomentarisao je i Nebojša Krstić, bivši savetnik Borisa Tadića. „Sad bi i LDP mogao da uđe u vladu, al ne vredi, na skijanju su.“ B. Č. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari