Kosovo je defakto nezavisno. To što Ivica Dačić kao premijer Srbije pregovara s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem predstavlja činjenično priznavanje nezavisnosti Kosova.

Srbija ne mora nikada da prizna Kosovo, ali to neće smanjiti faktičku nezavisnost. Status Kosova je rešen, ali je ostalo još puno posla u vezi sa zaštitom Srba koji tamo žive – ističe za Danas Zoran Živković, bivši premijer Srbije i donedavni član DS, koji je najavio osnivanje nove partije.

Kako ocenjujete politiku Vlade Srbije prema Kosovu?

– Ovo što aktuelna vlada radi je ono što je trebalo uraditi ranije. „Novi radikali” i „demokratski socijalisti” dobili su sada poslednju šansu da reše ono u čemu su njihovi nekadašnji lideri Milošević i Šešelj napravili velike propuste. Njima je sada ostao najgori mogući način, jer više ne postoji dobro rešenje, ali i to treba uraditi dostojno, bez laži. Treba reći šta su zapravo „administrativni prelazi” jer, da se ne lažemo, po svim osnovama to su carinski prelazi, to je granica.

A kako vidite poteze vlade u oblasti evrointegracija?

– Dobro je što se Aleksandar Vučić bavi borbom protiv korupcije, ali to radi na neevropski način. On se ponaša kao portparol tužilaštva, jer najavljuje ko će kada biti uhapšen, komentariše predistražne radnje i to sve s pozicije ministra odbrane. Jedini proevropski potez je taj što je Tomislav Nikolić dao ostavku na mesto predsednika SNS. S druge strane, pregovori sa Prištinom nisu ni prvi ni istorijski, jer smo pregovore imali još 2003. godine. Proevropski potencijal vladajuće koalicije je samo na rečima.

Šta su, po vašem mišljenju, najveći problemi sa kojima se Srbija suočava?

– Srbija je od 5. oktobra 2000. malo učinila da se pomeri unapred. Imamo Ustav, institucije, zakone, ali sve je to slabo utemeljeno i podložno zloupotrebama, tako da ne možemo da se nazovemo stabilnom, ozbiljnom evropskom državom. Imamo privredu koja je mahom nekonkurentna i na stranom i na domaćem tržištu. Proces privatizacije je započet, zakočen i dezavuisan, a ona je neophodna da bi naša privreda postala normalna. Stanje u društvu je na vrlo krhkim nogama. Očigledno je da postoji potreba za formiranjem nove stranke, jer je u proevropskom političkom nebu Srbije ostala ogromna rupa od kada je DS počela da odstupa od svog programa.

Najavili ste formiranje nove stranke do marta?

– Nova stranka, za koju još nismo odabrali ime, nastaviće tamo gde je DS stala 2004, godinu dana nakon ubistva Zorana Đinđića. Nudimo da utemeljimo institucije time što ćemo u njih poslati ljude koji će biti svesni svoje odgovornosti. Treba promeniti način izbora narodnih poslanika, gradonačelnika, kao i način formiranja vlade. Parlament treba da ima 150 poslanika i da se oni biraju kombinovanim izbornim sistemom. Sto poslanika da se bira većinskim sistemom, gde će građani imati ime i prezime kandidata za koga će glasati, dok 50 ostalih treba birati po proporcionalnom sistemu. Premijer treba da ima veću odgovornost i da mu se omogući da sam menja ministre. Predsednika države treba da bira parlament i da to bude osoba bez partijske funkcije, neko ko je autoritet svojim životom. Gradonačelnike treba birati direktno.

Nećemo lagati

Po čemu će se vaša politička stranka razlikovati od postojećih?

– Ovoj partiji programska načela ne bi bila samo mrtvo slovo na papiru, nego bismo sve sprovodili u delo.

Ali to svi kažu?

– Ali ne rade. Nije stvar samo u rečima. Ja se neću takmičiti sa drugima da dam što zvučniju ponudu. Za razliku od drugih stranaka, ova neće lagati. Građani Srbije moraju da se suoče s istinom i da se ne drže u kolektivnoj hipnozi.

Ko će biti u novoj stranci? Neko ime?

– Javiće se oni sami. Za početak, Vladimir Pavićević (predavač na beogradskom FPN).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari