Nakon sastanka sa predstavnicima okupljenim oko Socijalističke partije Srbije stekla sam utisak da naši sagovornici svakako pokazuju želju da participiraju u vlasti. Verujem da će Aleksandar Vučić uspeti da pronađe pravu poziciju za ovu koaliciju, vodeći računa prvenstveno o interesima buduće vlade i nastavku započetih pozitivnih procesa.

Nećemo dozvoliti trule kompromise kakvi su pravljeni pri sastavljanju nekih prethodnih vlada. U izboru članova vlade vodićemo se pre svega sposobnošću pojedinaca i kapacitetom da doprinesu ostvarenju programskih ciljeva Vlade, kaže za Danas Zorana Mihajlović , potpredsednica Srpske napredne stranke i ministarka energetike, dodajući da će svoj stav o participiranju SPS u vlasti saopštiti na sednici Predsedništva SNS.

Verujete li da ćete, ukoliko PUPS postane deo vladajuće koalicije, uspeti bez muke da usvojite Zakon o radu?

– O zakonu o radu razgovaraće tri zainteresovane strane, a to su radnici, odnosno njihovi sindikati, sa vladom i poslodavcima, a ne političke partije. Niko nema tapiju nad interesima penzionera ili radnika, a to što su stranke radile u prošlosti govori o tome da neke stvari nisu funkcionisale kako treba.

Da li je tačno da ćete iz parlamentarnih stranaka uzeti samo najbolje kadrove?

– Sam mandatar je izjavio da će u Vladi, kao i u javnim preduzećima, biti angažovani najkvalitetniji kadrovi. Vodićemo računa o sposobnostima i rezultatima koje su pojedinci dosad ostvarivali, a ne kojoj partiji pripadaju ili da li su uopšte partijski angažovani.

Ko je po vama najbolji iz NDS, Miki Rakić ili Boris Tadić?

– Zaista mislim da premijer treba da bira svoj kabinet, ali je činjenica da želimo da sarađujemo sa svakim ko ima dobre ideje za realizaciju teških reformi.

Najavljujete malu vladu koja će, čini se, imati isti broj ministara kao i ova odlazeća.

– Vlada će biti manja i efikasnija, sa logički formiranim ministarstvima kako ne bismo gubili vreme i resurse u bespotrebnim dopisivanjima među resorima. Biće najviše 19 ministarstava, a možda i manje, i ona će biti formirana u skladu sa programom koji ćemo realizovati.

Koliko može da se uštedi smanjenjem broja ministarstava?

– Ne bi bilo dobro rešenje ni formiranje glomaznih megaministarstava kojima bi se po svaku cenu smanjio broj resora. U mnogim resorima se poslovi prepliću, pa ih je zbog toga bolje objediniti nego imati jednu delatnost na više mesta, da ne govorimo o zaposlenima u državnoj upravi i lokalnim samoupravama.

Da li to znači da u novoj vladi neće biti Ministarstva rudarstva, na čijem je čelu do sada bio Milan Bačević?

– Još nismo definisali kako će izgledati resori u vladi. O tome treba da bude odlučujuće mišljenje mandatara.

Uveliko se spominje da su Krstić i Ljajić osigurali ponovo ministarska mesta, a vi?

– U medijima je prethodnih dana licitirano sa imenima i resorima, a pouzdano znam da na stranačkim organima nismo razgovarali ni o resorima, ni o imenima.

Kad kažete da vlada neće imati 100 dana za uigravanje, šta pod tim podrazumevate?

– Sve prethodne vlade, po nepisanom pravilu, imale su tih sto dana da se ministri upoznaju sa resorima. Buduća vlada neće imati tu privilegiju. Program koji ćemo sprovoditi praktično je kreiran proteklih 18 meseci i nećemo gubiti vreme na uigravanje. Donošenjem seta zakona već do kraja juna pokazaćemo da je moguće u reforme krenuti od prvog dana od formiranja vlade. Skupština i vlada će ako treba raditi i danonoćno.

Da li ste procenjivali koliko viška zaposlenih ima u oblasti energetike?

– Ako u širem kontekstu posmatramo javna preduzeća, svakako da ima i određenih viškova, ali je pre svega u pitanju nepovoljna struktura, odnosno manjak proizvodnih radnika u odnosu na neproizvodne. Oni koji ne mogu da prate promene i rade na sebi, ne mogu biti deo sistema.

Ne tako davno u izbornoj kampanji bili ste protiv ukidanja solidarnog poreza, a Vučić sada tvrdi da ga treba ukinuti.

– Ako se budemo odlučili na ukidanje solidarnog poreza, svakako da ćemo morati da ga zamenimo nekom drugom merom kojom ćemo ostvariti uštede u javnom sektoru.

Može li prebacivanje iz javnog u privatni sektor da naiđe na otpor i proteste?

– Nećemo dozvoliti da Srbija potone zbog toga što se nekome dopada da bude zaposlen u javnom preduzeću. Učinićemo sve da osnažimo privatni sektor i stvorimo uslove za njegov razvoj, od subvencija do stvaranja boljeg ambijenta za privatno preduzetništvo. Javna preduzeća će od države dobiti precizne zadatke koje moraju da ispune kako bi doprineli opštem ozdravljenju ekonomije. Otpora će uvek biti, a najviše će se buniti oni koji su navikli da ne rade ili da radno vreme provedu u šetnji kroz firmu. A taj njihov „rad“ svi mi plaćamo.

Kako jačati privatni sektor kad su „srpski tajkuni“ pod sumnjom, a neki i uhapšeni?

– Očigledno je da smo u prošlosti imali sistemskih problema zato što su se određene kompanije razvijale preterano se zadužujući, a da prethodno nisu ispravno procenile da li će svoje prihode uspeti da povećaju dovoljno da bi mogli da vraćaju te dugove. Krediti su se delili bez realne procene rizika u bankama, i zbog takvog „burazerskog“ bankarstva i biznisa došli smo u situaciju da su pojedine domaće banke propale, pošto biznismeni ne mogu da vrate kredite. I ne samo to, oni više ne mogu ni da isplaćuju zarade svojim zaposlenima, da plaćaju porez državi i ispunjavaju druge obaveze.

Stekao se utisak ovih dana da i NIS nije isplaćivao državi njen deo. O kom iznosu je reč?

– Ovde nije reč o tome da NIS ne ispunjava svoje zakonske obaveze, već kako da država Srbija najbolje iskoristi to što je vlasnik 29 odsto akcija ove kompanije. Više od dve trećine novca koji NIS uplaćuje u budžet su prihodi od akciza, koje je kompanija dužna da uplati, bez obzira na to ko je vlasnik. Ostalo je rudna renta od tri odsto i porez na imovinu koja velikim delom nije uknjižena na njega, po stopi od 0,4 odsto. Profit NIS-a je dovoljno veliki da ga je, pored reinvestiranja u razvoj kompanije, moguće deliti i kao dividendu. Vlada Srbije kao akcionar očekuje da se jedan bitan deo dobiti deli na taj način. To je ujedno model kojim možemo rešavati pitanje naših obaveza prema „Gazpromu“, kao što su dugovi Srbijagasa, na način da obe strane budu zadovoljne.

Koji naš političar u Upravnom odboru NIS- prima 5.000 evra, kako reče budući premijer?

– Za dužnosti koje obavljam kao predsednik Skupštine akcionara „NIS – Gazpromnjefta“ ne primam ni jedan jedini dinar i to je uređeno Pravilnikom. Za druge ne znam, na to pitanje bi mogao NIS da odgovori.

„Demokrate bile vrlo glasne“

Da li će Vučić, ipak, razgovarati sa DS?

– Demokrate su bile vrlo glasne da ne žele da razgovaraju sa nama, a da niko od njih nije to ni tražio. Odavno smo rekli da nam oni kojima je stalo da dođu do vlasti po svaku cenu, pa ako treba i krvoprolićem, ne mogu biti partneri u vladi koja će biti u službi građana, a ne interesa pojedinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari