Ko će biti šef posmatračke misije ODIHR-a na lokalnim izborima: Diplomata dobro poznat Dačiću 1OEBS Foto: Logo

Posmatrači kancelarije OEBS-a za demokratske Institucije i ljudska prava (ODIHR) trebalo bi u 15 sati danas (utorak) održe konferenciju za novinare povodom otvaranja posmatračke misije za lokalne izbore u Srbiji.

Prema pozivu za medije, šef posmatračke misije koji će se obratiti na toj konferenciji je Lamberto Zanijer, italijanski diplomata, relativno poznat u Srbiji, koji se po prirodi posla, često sastajao i imao komunikaciju sa Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Srbije.

Svojevremeno je Zanijer bio i na čelu misije Unmik na Kosovu.

U njegovoj zvanično dostupnoj biografiji, na sajtu OEBS-a, piše:

Ambasador Italije Lamberto Zanijer preuzeo je mandat visokog komesara OEBS-a za nacionalne manjine 19. jula 2017. Njegov trogodišnji mandat je istekao 18. jula 2020. Pre nego što je preuzeo funkciju visokog komesara, Zanijer je bio generalni sekretar OEBS-a u tri uzastopna mandata, od 1. jula 2011. do 30. juna 2017. godine.

Ambasador Zanijer se pridružio Ministarstvu spoljnih poslova Italije kao karijerni diplomata 1978. Od juna 2008. do juna 2011. bio je specijalni predstavnik UN za Kosovo i šef Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK).

Od 2006. do 2008. bio je koordinator za CFSP i ESDP (sada CSDP) u Ministarstvu spoljnih poslova Italije, baveći se, između ostalog, pitanjima spoljne politike EU i učešćem Italije u operacijama EU. Od 2002. do 2006. bio je direktor Centra za prevenciju sukoba OEBS-a, gde se fokusirao na političko-vojna pitanja, kao i na upravljanje krizama, i bio je odgovoran za upravljanje terenskim operacijama OEBS-a.

Ambasador Zanijer ima diplomu prava i počasnu diplomu iz međunarodnih i diplomatskih nauka na Univerzitetu u Trstu, Italija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari