Odluka o vanrednim parlamentarnim izborima još nije doneta, a sudeći prema izjavama srpskog premijera Aleksandra Vučića, nakon sastanka sa liderima koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, izborna neizvesnost trajaće i narednih meseci. Naime, javnost, a ni Ivica Dačić, nisu dobili odgovor na pitanje o tome da li će se na proleće, zajedno sa pokrajinskim i lokalnim, birati i novi sastav Skupštine Srbije, odnosno nova vlada. Prema rečima predsednika Srpske napredne stranke, tu će odluku doneti u zavisnosti od atmosfere u društvu, iako, kako kaže, on lično ne bi voleo da do tih izbora dođe. Sa njim se složio i Ivica Dačić, koji je rekao da je za to da se izbori održavaju u redovnim terminima, a i tada, „ako baš mora“, dodao je u navodno šaljivom tonu.

Potvrđujući da je na sastanku sa liderima SPS-PUPS-JS, koji je pre dve nedelje, preko medija, u pomalo dramatičnom tonu inicirao Ivica Dačić, bilo reči o republičkim izborima, Vučić se odmah osvrnuo na opoziciju rečima: „Kad vidite da neko ničim drugim sem neistinama i lažima se služi, onda nekad ne možete drugačije da odgovorite“. On je, kao primer, naveo da pojedinci koji sebe nazivaju liderima opozicije izmišljaju da je za Novu godinu bio u Dubaiju, a istina je da nije prešao granice Srbije i da je 1. januara pre ostalih došao u vladu.

Govoreći o pokrajinskim izborima, Vučić je naveo da SNS i SPS neće praviti predizborne koalicije na pokrajinskim izborima jer im to nije potrebno da bi prešli cenzus. „Nema potrebe da se prave predizborne koalciije da bismo preskočili cenzus, svaka stranka će sa svojim ljudima izaći pred građane Srbije, a posle toga videćemo da li ćemo moći da formiramo pokrajinsku vladu ili će neke druge političke organizacije dobiti većinu“, rekao je Vučić. Za razliku od pokrajinskih, predizborni savezi na lokalnim nivou, dobili su zeleno svetlo od svojih stranačkih lidera.

Na sastanku u sedištu SNS, tik uz premijera, sedeo je i smenjeni ministar odbrane i potpredsednik naprednjaka Bratislav Gašić. On je smenjen na verbalni način, odnosno samo iskazom premijera Vučića, a na njegovo mesto još niko nije postavljen, iako je od sekstičkog ispada ministra odbrane i razloga za smenu, prošlo mesec dana. Odgovarajući na novinarska pitanja o tome kada će biti imenovan novi ministar odbrane, Vučić je rekao da je „moguće da ima kandidata“ i da će posao biti završen kao što je najavio, u januaru.

Premijer se u obraćanju novinarima osvrnuo i na funkcionera Branka Ružića.

„Ružić je onim što je radio vređao svoju političku partiju“, poručio je Vučić odgovarajući na pitanje da li je prešao preko uvreda Branka Ružića. On je dodao da je to unutrašnja stvar te stranke, iako zna da bi neki bili oduševljeni da mu odgovori, te bi se to „pojavilo na RTS i drugim televizijama“. Upitan da li posle današnjih razgovora sa SPS više neće biti razmene teških reči između funkcionera socijalista i naprednjaka, Vučić je odgovorio da ga unutarstranačke igre ne zanimaju, a da ne može da razume kakve simpatije neko dobija kada mu je ključni argument i najvažniji deo političkog programa stao u dve reči „Vučiću pederu“.

On je kazao da nije naročito fasciniran ni uplašen uvredama i dodao da će sledeći put, kad se neko bude okupljao ispred zgrade vlade da protestuje, i sam „početi da viče sa njima“, a neće im samo mahati s prozora.

U kontekstu tvrdnje da nema cenzure i diktature u Srbiji, premijer Srbije rekao je da bi bilo pošteno da ljudi iz RTS kažu koliko zarađuju, odnosno da mu je najvažnije da ta medijska kuća smanji troškove. On je naveo da je ponosan što SNS, za razliku od demokrata, nije dovela nijednog čoveka na RTS i da to govori mnogo i o slobodama u Srbiji i o navodnoj cenzuri i diktaturi. Premijer je rekao i da ima onih koji lažu da je on za Novu godinu bio u Dubaiju, a da su isti ti imali dva intervjua za novogodišnja izdanja novina, dok je on lično imao samo jedan autorski tekst.

„Toliko o cenzuri i diktaturi u Srbiji“, rekao je Vučić.


„Neću da se mešam u unutrašnje prilike BiH“

Premijer Vučić izjavio je da je jučerašnji razgovor sa članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem deo redovne komunikacije. „Mi samo želimo da sačuvamo punu stabilnost Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i celog regiona, to je naš prioritetni interes“, rekao je Vučić.

On je naveo da kao predsednik vlade veoma poštuje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsendicu vlade RS Željku Cvijanović i da njih smatra svojim prijateljima. „Neću da se mešam u unutrašnje političke odnose u RS, a ni u BiH, jer su moji prijatelji i Čović i Bevanda i Bakir i Zvidzić“, rekao je Vučić.On je potvrdio da će u subotu, 9. januara, prisustvovati obeležavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari