Premijeri Srbije i Kosova uz posredstvo predstavnika međunarodne zajednice postigli su dogovor o rešavanju spornog pitanja Trepče, ali i ostalih preduzeća na Kosovu, saznaje Danas iz diplomatskih izvora u Prištini.

Prema rečima naših sagovornika, dogovor predviđa da Vlada Kosova svom parlamentu uputi izmenjeni Zakon o javnim preduzećima kojim se uspostavlja moratorijum na transformaciju Trepče, predviđa posebni zakon, bez roka usvajanja, i za transformaciju drugih preduzeća u javna, što će zahtevati pribavljanje saglasnosti opštine na kojoj je to preduzeće, što je, kako nam je objašnjeno, posebno važno za Srbiju. Ovo je važno jer se deo Trepče nalazi u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Kako nam je rečeno, kosovski parlament bi trebao da izmeni i zakon o likvidaciji kojim se eliminiše stečaj preduzeća od 2. februara. Naši izvori očekuju burnu raspravu u kosovskom parlamentu zbog ovih izmena zakona.

Diplomatski izvori Danasa navode da su u postizanju dogovora srpskoj strani pre svega pomogli predstavnici pre svega Francuske, ali i Velike Britanije i Amerike.

Kosovski parlament juče je trebao da raspravlja o izmenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima kojima bi se otvorio put da Trepča ali i ostala preduzeća pređu u vlasništvo Kosova. Predlog tog zakona je posle razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice, koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić vodio od petka, povučen iz skupštinske procedure.

Vučić je juče izjavio da je rasprava u Skupštini Kosova o vlasničkoj strukturi Trepče odložena za sutra, što je, kako je naveo, rezultat minimalnih pomaka koje je Vlada Srbije napravila u rešavanju tog problema.

„Pitanje imovine na KiM još nije otvoreno i Vlada Srbije zahteva da se ta tema što pre otvori, a ne da nam imovina bude oduzimana preko noći, a da o tome ništa ne znamo, da se pravimo da ništa ne vidimo, pa kad nam sve bude oduzeto, da neko kaže: ‘Ajde sada da otvorimo pitanje imovine pa se sada borite za dva mala kombinata na severu Kosova’“, kazao je premijer. Zamoljen da prokomentariše kako će se međunarodna zajednica postaviti u ovom sporu, Vučić je kazao da veruje da je međunarodna zajednica neutralna.

Vlada Kosova odlučila je juče da iz skupštinske procedure povuče izmene Zakona o javnim preduzećima o kojem je trebalo da razmatra Skupština Kosova, i da donese poseban zakon o Kombinatu Trepča u kojem bi bila precizirana sva pitanja bitna za tu firmu, koja je jedan od najznačajnijih ekonomskih činilaca Kosova. Sednici kosovske vlade prisustvovali su i predstavnici Srpske liste, koji su se saglasili sa odlukom da se izmene Zakona povuku.

Premijer Kosova Isa Mustafa je poslanicima Skupštine rekao da je Vlada Kosova odlučila da povuče iz procedure izmene Zakona jer u njima nisu precizno definisani rokovi i obaveze koje Kombinat Trepča ima prema kreditorima. On je naveo da prema nekim informacijama potraživanja prema Trepči iznose 1,4 milijarde evra. Mustafa je zatražio da se sazove vanredna sednica Skupštine o izmeni Zakona o preduzećima od posebnog interesa za Kosovo, kojima je predviđeno da se Vrhovnom sudu Kosova oduzmu ovlašćenja da može da odluči o likvidaciji preduzeća od posebnog interesa, kakva je Trepča.

Kako je preneo prištinski portal Kohanet, odluka o povlačenju zakona je doneta preksinoć, nakon razgovora koje je Mustafa zajedno sa zamenikom premijera Hašimom Tačijem i ministrom pravde Hajredinom Kučijem imao sa ambasadorima najznačajnijih zemalja Zapada.

Politički analitičar Dušan Janjić za Danas kaže da se posle povlačenja zakona iz procedure pokazalo da nijedna strana nije spremna na zatezanje odnosa pred razgovore u Briselu.

– Ovo je veliki plus za Beograd. Pokazalo se da kada se aktivno radi i razgovara, preko međunarodne zajednice, pogotovo Amerike, koja je ovde najbitnija, niko nije spreman da ova pitanja rešava preko kolena. Treba čekati nastavak dijaloga, a do tada očekujem da će zakon ponovo biti povlačen iz procedure. Suština je da će se o Trepči i ostalim javnim preduzećima razgovarati u Briselu – navodi Janjić.

Prema njegovim rečima, u Prištini su problem Trepče počeli da rešavaju kada su čuli da Srbija namerava da proglasi stečaj.

On kao razloge zbog kojih je Srbija došla u ovu situaciju navodi „odluke svih vlada od Zorana Živkovića do Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, koji su priču o imovini javnih preduzeća vezivali za priznavanje nezavisnosti Kosova, a onda su dozvolili raznim tajkunima, lobijima, strankama, od kojih su neke i sada u vlasti, da tu imovinu uništavaju i smanjuju joj vrednost“.

Mekalister o dijalogu

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da Srbija ne treba da uslovljava dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine odustajanjem Kosova od nacionalizacije rudnika Trepča. „Čuo sam uoči sednice da je Srbija najavila da će suspendovati učesće u dijalogu na visokom političkom nivou ukoliko kosovska vlada nacionalizuje Trepču“, rekao je Mekalister.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari