Predstojeća poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj biće prilika da se otvorenih karata razgovara o pitanjima značajnim za napredak Srbije ka EU, uključujući unutrašnje reforme i dijalog Beograda i Prištine, izjavili su za Danas nemački stručnjaci za spoljnu politiku.

Oni ukazuju da činjenica da je kancelarka Angela Merkel pozvala predsednika srpske vlade u posetu pokazuje da Srbija ostaje „na radaru“ Berlina, ali to ne znači da Nemci „smekšavaju“ politiku prema Beogradu.

Premijer Vučić će 11. juna posetiti Berlin, a kako Danas nezvanično saznaje u nemačkim diplomatskim krugovima, on će se pored kancelarke Merkel sastati sa ministrom spoljnih poslova Frankom Valterom Štajnmajerom, članovima Bundestaga i privrednicima.

Knut Flekenštajn, poslanik Evropskog parlamenta i funkcioner Socijaldemokratske partije Nemačke, kaže za Danas da Vučićeva poseta na najvišem nivou predstavlja dobru priliku da se razmatraju aktuelna pitanja koja su u interesu Srbije, Nemačke i EU. „Uveren sam da će napredak Srbije u pregovorima o pridruživanju EU biti jedna od brojnih tema o kojoj će se diskutovati. Beograd radi predano i već je ostvario dosta napretka. Ubeđen sam da će tako i nastaviti“, komentariše Flekenštajn.

Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer (KAS) u Srbiji, navodi za Danas da budući da nije bilo zvaničnih sastanaka vođa dveju vlada od posete Angele Merkel Beogradu 2011. godine, vreme je da intenzivirana saradnja Nemačke i Srbije krene u pravcu otvorene razmene mišljenja.

„Mnogo toga se promenilo od leta 2011. godine i susreta kancelarke Merkel i tadašnjeg predsednika Borisa Tadića. Te promene su uglavnom bile nabolje i odnose se na spoljnu politiku i unutrašnje reforme Srbije. Beograd prepoznaje krucijalnu ulogu Berlina u svim pitanjima u vezi sa EU i ekonomskim razvojem Evrope, pa mi se čini da je jedino logično da srpska vlada pokuša da izgradi i održi konstruktivan odnos sa vladom Merkelove. Istovremeno, poziv kancelarke srpskom premijeru pokazuje da Srbija i Zapadni Balkan ostaju na spoljnopolitičkoj agendi Nemačke uprkos ukrajinskoj krizi i mnogim drugim izazovima. Ipak, ta poseta neće biti puka razmena učtivosti, već će sadržati veoma otvorenu diskusiju o problematičnim pitanjima poput nastavka procesa normalizacije odnosa s Prištinom, sprovođenja reformi, naročito u oblasti pravosuđa, kao i optužbama da je ugrožena sloboda medija“, precizira Bone.

Kako naš sagovornik naglašava, posle pobede populista na izborima za Evropski parlament ne može se očekivati nikakvo „smekšavanje“ stava Nemačke kada je reč o reformama koje Srbija treba da sprovede, ističući da je sloboda medija važno pitanje. „Iskustvo Nemačke pokazuje da sveobuhvatne i teške reforme mogu da budu započete i sprovedene samo uz podršku građana ukoliko postoji otvorena diskusija o koristima, izazovima i bojaznima koje se tiču navedene oblasti. To zahteva javnu debatu uz podršku nezavisnih medija“, konstatuje direktor KAS, fondacije bliske Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU), koju predvodi Angela Merkel.

Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu i ekspertkinja za Zapadni Balkan, kaže za Danas da je Vučićeva poseta „pre svega znak učtivosti Berlina nakon izbora“, ali da dolazi u pravom trenutku – nakon parlamentarnih izbora na Kosovu i pre narednog sastanka Evropskog saveta, koji se održava krajem juna.

„Nemačka vlada je, kao i EU u celini, izrazila spremnost i posvećenost da podrži Srbiju u saniranju štete izazvane užasnim poplavama. Nemačka će takođe podržati Srbiju kada je reč o pristupanju EU, što će podrazumevati ispunjenje definisanih zahteva – na pošten način, bez ikakvih smekšavanja i prečica. Dalji napredak u najvećoj meri zavisi od reformskih strategija Srbije i njihovog sprovođenja“, zaključila je Dajmelova.

Lavrov dva dana u poseti Srbiji

Posle posete Berlinu, premijer Vučić će u Beogradu primiti ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Šef ruske diplomatije boraviće u radnoj poseti Srbiji 16. i 17. juna, potvrdio je juče portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič. Kako je precizirao, Lavrov će razgovarati s predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem. „Posebna pažnja biće posvećena unapređenju političke saradnje u duhu Deklaracije o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije, koja je potpisana 24. maja prošle godine u Sočiju“, naveo je portparol ruskog MSP.

Čestitka

Podsetimo, Angela Merkel je čestitajući Aleksandru Vučiću izbor za premijera navela da njemu i građanima Srbije želi „puno snage i odlučnosti“ u cilju sprovođenja neophodnih reformi. Ona je istakla da će uspesi u tim nastojanjima dati nove impulse u procesu približavanja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari