Poslanik CDU i spoljnopolitički savetnik vladajuće nemačke koalicije Andreas Šokenhof i Hans Joakim Falenski poručili su prilikom jučerašnjih susreta sa političarima iz Vlade i Skupštine Srbije u Beogradu da prva poglavlja u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji neće biti otvorena sve dok Briselski sporazum u potpunosti ne bude primenjen i dok ne budu pronađeni i sankcionisani odgovorni za paljenje Ambasade Nemačke u februaru 2008, saznaje Danas iz diplomatskih krugova u Berlinu i učesnika pojedinih sastanaka u Beogradu.

Kako ističu naši sagovornici, Šokenhof, vođa delegacije Bundestaga, otvoreno je stavio do znanja svojim sagovornicima da „neće biti kupovine vremena“ i da se mora primeniti Briselski sporazum, ističući da se Beograd prošle godine obavezao da će to učiniti do decembra 2013. „Nemački poslanici su bili vrlo oštri i pokazali su da Berlin kada nešto jednom kaže to i misli, odnosno da ne odustaje od svojih zahteva. Dakle, njihove poruke nisu iznenađenje“, objašnjavaju izvori Danasa.

Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke, koja se juče susrela sa Šokenhofom i Falenskim, potvrđuje za Danas da su oni najviše insistirali na ispunjenju dva uslova. „Predstavnici Bundestaga su rekli da nema nikakvih novih zahteva za napredak Srbije na putu ka EU, ali da se mora ispuniti sedam ranije predočenih uslova. U tom kontekstu, naročito su insistirali na potpunom sprovođenju Briselskog sporazuma, naglašavajući da su vrlo nezadovoljni jer se Vlada Srbije obavezala da će to učiniti do decembra prošle godine. Istovremeno, ukazali su da je nužno da se pronađu i kazne odgovorni za paljenje Ambasade Nemačke“, navodi Jerkov.

Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima saopštila je da su nemački poslanici tokom jučerašnjih razgovora s premijerom Aleksandrom Vučićem „pokazali razumevanje za političke i ekonomske poteškoće s kojima se Srbija suočava“. U saopštenju se precizira da su razmatrana ekonomska pitanja, reformski koraci koje srpska vlada planira da preduzme, kao i novi zakon o radu.

Premijer Vučić je kazao sagovornicima iz Berlina da se Srbija suočava sa velikim fiskalnim deficitom, posledicama poplava i štetom načinjenom u energetskom sektoru. On je naglasio da veruje u reforme i izrazio nadu da će srpska vlada u prvih 100 dana rada ostvariti izuzetno važne rezultate. „Šokenhof je pokazao razumevanje za političke i ekonomske poteškoće sa kojima se Srbija suočava, ističući da poslanički klub CDU-CSU pruža podršku Srbiji u sprovođenju neophodnih reformi, kao i na njenom putu ka EU“, navedeno je u saopštenju.

Andreas Šokenhof je u razgovoru s predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković naglasio značaj uloge parlamenta u evropskoj integraciji, kao i važnost međuparlamentarne saradnje, posebno u okviru reformskih procesa, saopštio je kabinet Gojkovićeve. „Šokenhof je rekao da su predstavnici Bundestaga, koji ima značajnu ulogu u proširenju EU, posetili Srbiju kako bi pokazali da je saradnja važna ne samo pred krupne odluke, već i tokom čitavog procesa evrointegracija“, navodi se u saopštenju.

Gojkovićeva je navela da parlament očekuje mnogo posla tokom leta, kada je planirano donošenje reformskih zakona, te da je Narodna skupština spremna da isprati dinamiku Vlade.

Podsetimo, nemački poslanici su se tokom dvodnevne posete Srbiji sastali s predstavnicima širokog spektra državnih institucija, među kojima su bili narodni poslanici vlasti i opozicije, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, ministar privrede Dušan Vujović, direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić i predsednik vojvođanske vlade i lider DS Bojan Pajtić.

„Podrška i interesovanje“

Ministarka bez portfelja zadužena za evropsku integraciju Jadranka Joksimović ocenila je da poseta poslanika Bundestaga znači podršku Beogradu, ali i interesovanje Berlina za dešavanja u Srbiji. Ona je, kako prenose agencije, istakla da je nedavna poseta premijera Aleksandra Vučića Berlinu, tokom koje je razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel, doprinela da stav Nemačke prema procesu evrointegracije Srbije „donekle bude ublažen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari