Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je 2. jula pismo britanskoj kraljici Elizabeti povodom inicijative Londona da se u SB UN usvoji Rezolucija o Srebrenici. Pismo je Danas dobio iz obaveštenih krugova, a prema našim izvorima, ono je dostavljeno Ambasadi Srbije u Londonu i zasad nema potvrde da je i uručeno.


„Vaše Veličanstvo, lično Vam se obraćam, svestan činjenice da bi moje obraćanje, moglo da bude protumačeno kao nediplomatsko, ali moram, kako ne bismo napravili grešku i region Balkana vratili u teška vremena sukoba koje bismo svi da zaboravimo. Najljubaznije Vas molim da posvetite pažnju jednom ozbiljnom pitanju koje bi moglo da pokvari višegodišnje napore Srbije usmerena ka davanju našeg skromnog doprinosa ukupnoj stabilnosti Jugoistočne Evrope.

Naime, radi se o predlogu Rezolucije o Srebrenici, koji je u Savetu bezbednosti UN, podnela Vaša zemlja.

Mi smo nacija prilično različita od drugih koje su slične veličine ili moći. Kad god bismo kroz istoriju bili napadnuti, opredeljivali smo se za otpor i borbu za slobodu. U velikom broju prilika naši su se postupci podudarali sa formiranom međunarodnom pozicijom, borbom i ciljevima Vaše nacije. Nikada nismo želeli da odustanemo, da uzmaknemo, niti da nam drugi određuju za šta ćemo se mi opredeliti. Takvo stanovište bilo je veoma zahtevno, često i opasno, ali na kraju je nosilo olakšanje i bilo je zdravo za naš duh.

Imam na umu, između ostalog, Prvi svetski rat i Drugi svetski rat, u kojima su Srbi priložili najveću moguću žrtvu. U ova dva rata izgubili smo milione najmlađih, najpametnijih i najhrabrijih ljudi, što je za posledicu imalo radikalno smanjenje našeg stanovništva i izgleda za budućnost. Sve je to učinjeno u uverenju da su sloboda i dostojanstvo čoveka vrhunske vrednosti. Nikada nismo bili vešti u hladnom kalkulisanju naših uloga i namera, već smo se rukovodili osećanjima.

Verujem da Vam je poznato da su se Srbi borili protiv Turaka, Austrougarskog carstva, Nemaca i potom njihovog Rajha. Suprotstavili smo se i mnogim drugima, čak i NATO-u 1999. godine, u veri da moramo braniti teritoriju Kosova i Metohije koja istorijski nama pripada.

Njeno veličanstvo, Kraljica Elizabeta Druga, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, London“, navodi se u tekstu pisma, u koji je Danas imao uvid.

 

Kameron: Da se ne ponovi Srebrenica

London – Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da se nikada ne sme zaboraviti šta se dogodilo u Srebrenici pre 20 godina. Kameron je prisustvovao komemoraciji žrtava masakra u Srebrenici u Vestminsterskoj opatiji, prenele su agencije. Komemoraciji je prisustvovalo i više stotina Bošnjaka i Britanaca, kao i lord Pedi Ešdaun, koji je bio visoki predstavnik za BiH 2002. „Nikada ne smemo zaboraviti šta se desilo u Srebrenici“, rekao je Kameron. Britanski premijer je rekao da je 20. godišnjica genocida u Srebrenici trenutak da se podseti na stradanje hiljade ljudi, kao i njihovih porodica. „Moramo potvrditi našu odlučnost da sprečimo genocide u budućnosti“, rekao je britanski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari