U drugom krugu izbora za predsednika Srbije kandidat liste „Pokrenimo Srbije“ Tomislav Nikolić, na osnovu 90 odsto obrađenog materijala, osvojio je 49,9 odsto glasova, dok je za kandidata koalicije okupljene oko DS Borisa Tadića glasalo 46,9 odsto birača, pokazuje presek podataka Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), koji su sinoć uživo praćeni na velikom ekranu u Tanjugovom pres centru.



Programski direktor CeSID Marko Blagojević istakao je da su „male šanse da se do prebrojavanja svih glasova preokrene situacija“. Glasovi s KiM, kako je naglasio, ne mogu bitnije uticati na konačni skor.



Blagojević je rekao da je juče do 19 časova glasalo 41, 5 odsto od ukupnog broj upisanih birača u Srbiji, ne računajući Kosovo, što je isto kao u drugom krugu predsedničkih izbora 2004. godine. Najveći odziv bio je u Vojvodini – 44,4 odsto, dok je u centralnoj Srbiji bio 40,4 odsto, a u Beogradu 40,2 odsto.

– Srbija je večeras dobila novog predsednika Tomislava Nikolića. Prema obrađenom uzorku od 100 odsto Nikolić vodi za 1,5 odsto u odnosu na Tadića. U svim mestima smo ostvarili bolji rezultat. Tamo gde smo u prvom krugu vodili sada vodimo još ubedljivije, a gde smo imali lošiji rezultat, sada je bolje. Čestitam Srbiji novog predsednika – poručio je Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke, obraćajući se novinarima nešto pre 21 sat.

Dok je Vučić govorio u sedištu SNS orilo se „pobeda, pobeda!“, uz bučne aplauze i smeh. „Nije slučajno niti greškom Hernan Van Rompej čestitao Nikoliću preko Tvitera. Tačno je da je čestitka povučena, ali pobeda je tu“, prepričavali su naprednjaci.

Izbornu noć u centrali SNS na Novom Beogradu pratilo je tridesetak domaćih i stranih novinara, a Vuk Fatić, šef informativne službe SNS, zabranio je izveštačima Blica i Kurira da uđu u sedište stranke. „Ovde su dobrodošli novinari, a ne partijski radnici DS“, rekao je Fatić, dodajući da će ulaz biti zabranjen i novinarima Presa, ako budu došli.

Fatić je rekao za Danas i da oko 70 ljudi radi na obradi pristiglih podataka i brine se o gostima i medijima.

Nešto pre 22 sata, izveštačima se obratio i Tomislav Nikolić, u svojstvu pobednika predsedničkih izbora, a atmosfera u izbornom štabu SNS je dostigla vrhunac.

Odmah potom, pred novinare u sedištu DS izašao je Boris Tadić, čestitao pobedu lideru naprednjaka i poručio da on lično neće učestvovati u eventualnoj kohabitaciji naredne četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari