Predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo bi da otputuje, kako je predviđeno, u zvaničnu posetu poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franju u Vatikan krajem sledeće sedmice, nakon što je u aprilu taj put odložen zbog kvara na motoru aviona, rečeno je Danasu na Andrićevom vencu. U kabinetu predsednika poručuju da će javnost i mediji „blagovremeno biti obavešteni“ o detaljima te posete. S druge strane, kako kažu, datum nove posete Sarajevu, koja je takođe odložena ove godine, još nije utvrđen.

 Predsednik Nikolić trebalo je proletos da poseti papu Franju, ali je 17. aprila na pola puta ka Vatikanu odustao od susreta sa poglavarom Rimokatoličke crkve zbog kvara na motoru aviona. Nikolić je tokom jednodnevne posete trebalo papi Franji da prenese i pojedine stavove Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su od zajedničkog interesa, zbog čega je uoči puta razgovarao sa patrijarhom Irinejom. Nikolić je trebalo da se sastane i sa državnim sekretarom Pjetrom Parolinom, sekretarom za odnose sa državama Polom Galagerom i šefom Odseka za zapadni Balkan Henrikom Jakodžinskim.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio je, povodom incidenta sa avionom „falkon 50“, da je u izveštaju pilota i kopilota navedeno da je do slučajnog aktiviranja prekidača „emergency slot extension“ došlo pošto je prosuta kafa po komandnoj tabli. Pri poniranju se ugasio i motor broj 3 koji je ponovo upaljen posle par minuta, navedeno je u dokumentaciji koju je objavilo Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture. Zbog ovog događaja pilot Bojan Zorić je suspendovan sa dužnosti.

Takođe, u narednih mesec do dva može se očekivati i poseta Nikolića Sarajevu koja je trebalo da se desi u junu, ali je odložena do okončanja ekstradicijskog postupka u slučaju hapšenja ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića. Kako je precizirano u saopštenju Predsedništva BiH, formalni zahtev za odlaganje posete srpskog predsednika, planirane za 16. jun, Bakir Izetbegović je uputio predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću i hrvatskom članu Draganu Čoviću.

„Imajući u vidu novonastalu situaciju, smatram da zvanična poseta predsednika Republike Srbije Bosni i Hercegovini u ovom trenutku ne bi doprinela ciljevima zbog kojih je planirana. Zbog toga zahtevam da se planirana poseta odloži i da se ne realizuje sve do okončanja ekstradicijskog postupka pred švajcarskim pravosudnim organima, te povratka Orića u BiH“, obrazlaže svoj zahtev Izetbegović.

U Kabinetu Nikolića tada je rečeno da je Srbija je posvećena dobrosusedskim odnosima i saradnji sa zemljama u regionu i zahtev člana Predsedništva BiH da se poseta odloži, neće promeniti dobre namere Srbije prema svim građanima BiH. U saopštenju pes-službe predsednika je bilo istaknuto da će Nikolić uvek doći u zvaničnu posetu BiH, kada sva tri člana Predsedništva pokažu jedinstvo i spremnost.

Pozvan u BiH

Predsedavajući Predsedništvu BiH Dragan Čović izjavio je uoči dolaska članova Predsedništva BiH u Beograd pre mese dana da je uveren da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić vrlo brzo, u septembru ili oktobru, posetiti BiH, čime bi se, kaže, kompenzovala njegova sprečenost da nedavno poseti Sarajevo. „Nikolić je poziv dobio, a ja ću sa njim razgovarati ovih dana nevezano za posetu Beogradu i takav susret ćemo dogovoriti“, rekao je tada Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari