Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i njegov zamenik Aleksandar Vučić borave u višednevnoj radnoj poseti Moskvi, saznaje Danas iz izvora u SNS. Nikolić i Vučić otputovali su u Rusku Federaciju u četvrtak, a u Beograd se vraćaju tokom vikenda kako bi lider SNS mogao da prisustvuje ekspozeu premijera Mirka Cvetkovića u Skupštini Srbije.


SNS o ovoj poseti nije obavestila domaću javnost. Zvanično, nepoznati su i motivi odlaska Nikolića i Vučića u Moskvi, ciljevi njihovog boravka, kao i to ko će ih primiti. Poznato je da su vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, premijera Vladimira Putina, i naprednjaci oktobra prošle godine u Sankt Peterburgu potpisali sporazum o saradnji, a Nikolić je bio i gost na kongresu te partije.

Kako za Danas tvrde sagovornici iz vrha Nove Srbije, koalicionog partnera SNS, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić ovih dana u Moskvi razgovaraju „sa samim državnim vrhom Rusije“. „Primiće ih i Vladimir Putin i (ruski predsednik) Dmitrij Medvedev“, nezvanično kažu naši izvori. Ovu informaciju juče nije bilo moguće proveriti. Naime, kada smo pokušali da stupimo u kontakt s liderima naprednjaka, oglašavale su se njihove telefonske sekretarice, i to na ruskom jeziku.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže za Danas da odlazak Nikolića i Vučića u Moskvu treba razumeti kao dalju realizaciju njihove jasno proklamovane politike „i Zapad i Istok“. Takođe, Stanković ukazuje da naprednjački duet boravi u Rusiji praktično uoči Putinovog dolaska u Beograd, 23. marta, za kada su zakazani njegovi susreti s predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

– Ukoliko pretenduju da dođu na vlast, naprednjaci moraju da znaju šta mogu da očekuju od Rusije kada je reč o budućoj saradnji dve države. Njima je jasno da će predstojeća poseta Vladimira Putina biti državna i da će se on verovatno videti samo s Tadićem i Cvetkovićem – navodi Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari