Rekonstrukcija Vlade Srbije biće završena do 1. avgusta i do tada će se znati i ko će biti glavni pregovarač Srbije sa Evropskom unijom, saznaje Danas iz više izvora u republičkom parlamentu.

Niko, međutim, juče nije želeo da govori da li će vladajuća koalicija ostati u istom sastavu nakon rekonstrukcije ili će rad nastaviti bez URS. Mnogi su ipak razočarani zaključcima sa sednice Glavnog odbora URS, ali istovremeno smatraju da je resor finansija i ekonomije zabeležio loše rezultate u proteklom periodu.

Potpredsednica SNS i ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže za Danas da joj nisu jasni zaključci GO URS. „Mislim da URS začikava koalicione partnere, jer su procenili možda da treba da idu u opoziciju, kao što su to već dva puta učinili u prethodnim mandatima. To je neodgovorno i građani će to kazniti. Mi treba da se ozbiljno bavimo rekonstrukcijom. Pred nama su ekonomski izazovi, a to su resori URS. Mora biti novog tima, energije i poverenja, a poverenja je sve manje u finansijsku stabilnost. Tu manjkavost moramo da prevaziđemo“, kaže Mihajlovićeva za Danas.

Ona dodaje da nema mnogo poverenja u ministre iz URS koji vode ekonomske resore i da mora doći do kadrovskih promena. Mihajlovićeva je istakla i da u Vladi treba da postoji sinergija koja nije samo puki zbir koalicionih partnera već se mora stvoriti nova energija za rad.

Nijedan sagovornik Danasa juče nije želeo da govori o novim kandidatima za ministre koji bi činili taj novi tim pun energije i poverenja, niti je iko želeo da otkrije ko bi mogao biti šef pregovaračkog tima sa EU.

Velimir Ilić, ministar građevine i urbanizma, rekao je juče da šef pregovaračkog tima još nije određen, da ima nekoliko kandidata, a da je jedan od njih i Nikola Selaković. On ističe i da je sama priča o rekonstrukciji dala rezultate, jer su ministri, ali i njihovi pomoćnici koji su mislili da su izabrani na pet godina počeli bolje da rade. „Svi strahuju da ako nešto urade loše da će biti pod lupom javnosti, ali i kolega iz vlade. To je i razlog što sada beležimo pozitivne efekte. Nije zato loše stalno govoriti kako vladu treba rekonstruisati“, naglasio je Ilić.

Ni Ilić, kao ni Đorđe Milićević, poslanik SPS, juče nisu želeli da govore o personalnim rešenjima. Milićević je rekao da nijedno personalno pitanje ne može biti važnije od Srbije, odnosno od realizacije ciljeva oko kojih je vlada okupljena, kao i da je svako iz SPS spreman da se povuče ako je to stav Predsedništva stranke.

„SPS smatra da promene u vladi treba da budu nabolje i zaduženja pojedinih ljudi neće biti problem i SPS neće biti prepreka temeljnoj i suštinskoj rekonstrukciji vlade“, rekao je Milićević. Na pitanje kada će biti poznata personalna rešenja u rekonstrukciji, Milićević je rekao da treba sačekati dogovor lidera stranaka.

Momo Čolaković, poslanik PUPS, istakao je juče da očekuje da će glavni pregovarač sa EU biti određen u okviru rekonstrukcije vlade, odnosno iduće sedmice. On je rekao da glavni pregovarač treba da bude stručna i neutralna ličnost i diplomata po struci, kao i da treba da bude određen što pre. Čolaković je najavio i da će PUPS ove sedmice na svom stranačkom organu oceniti rad potpredsednika vlade Jovana Krkobabića, državnih sekretara i direktora koje je predložila ta stranka i predložiti rešenje u vezi sa svojim kadrovima.

Đilas: Ko će biti novi ministri

Predsednik DS Dragan Đilas ocenio je juče da je rekonstrukcija Vlade Srbije „zabava za narod tokom leta“ i pozvao lidere vladajuće koalicije da saopšte konkretna imena kandidata koji bi zamenili dosadašnje ministre. „Nikako da čujemo ko su ti ljudi, ko su ti novi kadrovi koji će doći i kakve programe nude“, istakao je Đilas. On je naveo da je spreman da razgovara i o vanrednim izborima i promeni izbornog sistema.

O ministrima da odlučuje skupština

Proces rekonstrukcije Vlade Srbije odvija se partijskim kadriranjem u strankama umesto u skupštini i to ne doprinosi razvoju demokratije i institucija, saopštio je juče Biro za društvena istraživanja. Biro je pozvao predsednika parlamenta Nebojšu Stefanovića da inicira raspravu u skupštini u kojoj bi ministri izložili svoje četvorogodišnje planove i ostvarene rezultate u proteklih godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari