Jovica Zarkula nalazi se istovremeno na tri javne funkcije na sva tri nivoa vlasti, tako da je u grubom sukobu interesa i moraće da se odrekne bar jedne „fotelje“, saznaje Danas u Agenciji za borbu protiv korupcije. Ovaj funkcioner takođe zarađuje na tri mesta, ukupno 250.000 dinara mesečno, a poseduje i veći broj nekretnina i deonica.


Zarkula, član udruženja građana „Pokret vršačka regija – evropska regija“, blizak SPS-u, u sukobu je interesa zbog toga što je na funkcijama u dve grane vlasti – izvršnoj, kao državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu, kod Milutina Mrkonjića, i zakonodavnoj, kao poslanik u Skupštini Vojvodine i odbornik u Skupštini opštine Vršac. Da bi prestao da krši zakon, mora da se odluči hoće li biti samo državni sekretar ili poslanik i odbornik. Agencija za borbu protiv korupcije naložila je zvaničnom odlukom Zarkuli da, u skladu s odredbom člana 82. Zakona o Agenciji, prestane sa obavljanjem ovih nespojivih funkcija.

Kako je objašnjeno Danasu, zbog toga što Zarkula još nije postupio po odluci Agencije, ova institucija je protiv njega sprovela postupak za utvrđivanje povrede odredaba Zakona o Agenciji i izrekla mu najpre meru upozorenja, a potom donela odluku i o izricanju mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenje javnog funkcionera. Zarkula je uložio žalbu Agenciji, koja ju je odbila, čime je postupak pred Agencijom okončan.

Jovica Zarkula je, na predlog udruženja građana „Pokret vršačka regija – evropska regija“ iz Vršca, posle parlamentarnih i lokalnih izbora maja 2008. postao odbornik u vršačkoj SO, a ušao je i u poslaničke klupe Skupštine Vojvodine kao zamenik šefa poslaničke grupe SPS-PUPS-PVRER.

Prema podacima iz registra o imovini funkcionera, Zarkula kao državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu zarađuje oko 133.600 dinara, kao pokrajinski poslanik prima oko 46.800, a kao odbornik vršačkog parlamenta nema prihode. Ipak, na konto firme ZZ Pig Farm iz Banatske Subotice prihoduje 70.000 dinara.

Ovaj državni funkcioner u svom punom vlasništvu ima kuću od 400 kvadrata, dok u još dve ima polovinu vlasništva. Ima i stan od 59 kvadrata, osam hektara zemljišta i vinograd na 26 ari. Akcije ima u tri banke – Metals, Univerzal i Privrednoj, i u nekoliko kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari