Američka ambasada u BiH odgovorila Vučiću o tome kome pripada imovina: Državi ili entitetu RS? 1Foto: M.A./ATAImages

Američka ambasada u Sarajevu danas je odgovorila na pitanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića gde piše da imovina pripada državi, a ne entitetima, da „nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa državnom imovinom u Bosni i Hercegovini“, preneo je portal Klix.

„Kako je to pomoćnik državnog sekretara O’Brajen naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama, ali je polazna tačka i dalje jasna – imovina pripada državi“, navodi se u saopštenju.

U obraćanju Džejmsa O’Brajena iz februara ove godine, na koje se poziva ambasada, ističe se da je BiH Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.

„Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije, kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima“, rekao je tada O’Brajen.

Vučić je danas naveo da bi bilo „mnogo glupo“ da se američka ambasada u odogovoru pozove na sporazum o sukcesiji, objasnivši da se sukcesijom regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom SFRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari