Mnoge zemlje Evropske unije su posle nedavnih dešavanja na severu Kosova, tačnije zbog barikada na prelazima Jarinje i Brnjak i nasilja, rešile da preispitaju svoj stav prema Srbiji i njenom napretku ka EU, zbog čega će Evropska komisija deo mišljenja u kojem se iznose zaključci i preporuke o statusu kandidata zatvoriti u poslednji čas, odnosno neposredno pred objavljivanje izveštaja, sutra prepodne, nezvanično saznaje Danas u Vladi Srbije i u Briselu.

Prema rečima naših sagovornika, godišnji izveštaj EK o napretku Srbije je završen i pozitivno su ocenjeni započeti reformski procesi, ali preporuka o kandidaturi i početku pregovora još nije formulisana i oko nje traju političke konsultacije, zbog složenosti situacije na severu Kosova. Prema svim nezvaničnim saznanjima Danasa, Srbija bi mogla da dobije preporuku za status kandidata, dok će tačan datum za početak pregovora izostati. Ipak, ni dobijanje statusa kandidata nije završena svar, iako je, kako je Danasu rečeno, trenutna atmosfera za pozitivnu preporuku povoljnija u odnosu na sredinu septembra, kada je došlo do nasilja na severnom Kosovu.

Kako je Danasu objašnjeno, mišljenje EK, koje će sutra biti objavljeno, mora biti odmereno i mora uzeti u obzir stavove svih zemalja članica, a prvenstveno onih najvećih i najvažnijih, kao što su Nemačka i Francuska. Prema rečima naših sagovornika, preporuke EK u pogledu statusa kandidata Srbije, i eventualnom početku pregovora, moraju biti izbalansirane, što znači da Komisija „ne može da ide nekoliko koraka ispred atmosfere koja vlada među članicama i njihove spremnosti da podrže napredak određene zemlje“. Praktično, Komisija mora dobro da proceni za koji korak napred u integracijama su zemlje članice spremne da glasaju 9. decembra na Savetu EU.

Izvori Danasa kažu da je mišljenje EK, pogotovo deo u kojem Komisija iznosi svoje preporuke, i u Briselu „strogo čuvana tajna“. Kako nam je objašnjeno, Komisija je rešena da ovog puta ne dozvoli da delovi njenog izveštaja budu objavljeni u medijima pre nego što ih ona obelodani, kao što se dešavalo proteklih godina. Posebna težina i još jedan razlog za strogu tajnost dokumenta je i to što Srbija ove godine, osim izveštaj o napretku, dobija i mišljenje EK o kandidaturi, podnetoj decembra 2009. godine.

Pozivajući se na delove izveštaja koji su procureli u javnost, agencija Frans pres navodi da će EK tražiti od Srbije da „pokaže konstruktivniji stav“ prema Kosovu, čiju nezavisnost ne priznaje. Agencija navodi da je, zbog tenzija na severu KiM, do normalizacije odnosa „daleko“, i podseća da je za dobijanje statusa kandidata, i ako Brisel to predloži, potrebna jednoglasna podrška svih 27 zemalja članica EU.

Milica Delević, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije, navela je prilikom nedavnog razgovora s novinarima da bez straha očekuje ocenu Komisije o onome što je do sada urađeno u reformskim procesima. Ona se nada pozitivnoj preporuci Srbiji za status kandidata, ujedno ističući da se reformski procesi moraju nastaviti i posle objavljivanja mišljenja Komisije.

Agencija Frans pres ocenjuje da od svih zemalja Balkana sutrašnji dan najspokojnije očekuju Crna Gora i Hrvatska. Podgorica je kandidat za članstvo od 2010. i nada se da će dobiti preporuku za početak pregovora o pristupanju. Zagreb treba da dobije potvrdu da ulazi u EU u julu 2013.

Sumornom raspoloženju zemalja regiona u odnosu na EU, kako dodaje AFP, doprinose i političke teškoće s kojima se suočavaju. U nekim zemljama, kao što su Srbija i Crna Gora, to je propraćeno vidnim slabljenjem podrške procesu približavanja Uniji. Razočaranje, dodaje francuska agencija, preovlađuje i u Albaniji i BiH, koje su u „totalnoj političkoj blokadi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari