Nisam pominjao nikakve pritiske Nemačke na Srbiju u vezi sa njenim odnosom prema Republici Srpskoj, već sam na novinarsko pitanje koje je bilo tako formulisano rekao da sam uveren da Srbija neće izdati Srpsku. Sve ostalo su čiste spekulacije i ne znam zašto se jedan ozbiljan list kao što je vaš bavi pisanjem žute štampe, kaže u razgovoru za Danas Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

Dodik poručuje da su takvi navodi „opšta mesta i da ne želi da se bavi spekulacijama“. „Moje reči bile su potpuno čiste, bez ijedne mrlje, nisam uopšte pominjao Nemačku u intervjuu“, ističe predsednik RS.

Kako ocenjuje odnos vlasti u Beogradu prema Banjaluci?

– Taj odnos je odličan. Dobra saradnja Srbije i Republike Srpske vidljiva je na svim nivoima. Redovno se održavaju sednice dveju vlada, imamo niz bilateralnih susreta, a radimo i na pojedinačnim projektima.

Kako komentarišete tvrdnje da je taj odnos bio srdačniji u vreme predsedničkog mandata Borisa Tadića?

– Takve priče se stalno recikliraju, a oni koji to čine nemaju nikakvu novu ideju već se bave nivelisanjem ko je srdačniji, što je neutemeljeno. Mi uvažavamo demokratski izabranu vlast u Srbiji u istoj meri kao što je to bio slučaj sa prethodnom vlašću, koju je predvodila Demokratska stranka, a imali smo i odlične odnose sa Vojislavom Koštunicom za vreme njegovog predsedničkog mandata. Nemamo nameru da na bilo koji način nikada dovodimo u pitanje demokratsku volju naroda Srbije i apsolutno podržavamo politiku Beograda. To podrazumeva i podršku zvaničnoj politici Srbije u vezi sa pitanjima regionalne saradnje.

Kako tumačite izjave pojedinih poslanika Bundestaga i Evropskog parlamenta koji smatraju da bi trebalo da odigrate konstruktivniju ulogu u uspostavljanju bolje saradnje u BiH?

– Kada bih mogao da pomognem uspostavljanju bolje atmosfere u BiH, veoma rado bih to učinim. Ne mogu ja da, recimo, igram, pevam, plešem i slično jer to ne bi nimalo pomoglo. Problem se ne odnosi na mene već leži u Federaciji BiH. Mi bi trebalo da budemo ti koji su nezadovoljni jer je Republika Srpska preduzela sve pozitivne korake, a oni u Federaciji BiH ne mogu da postignu dogovor u vezi sa sprovođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“, kao ni o uspostavljanju mehanizma koordinacije za pregovore sa EU. Mi u Republici Srpskoj se brinemo o našem Ustavu i našoj poziciji, a znamo da to nekima ne odgovora. Dakle, naše pozicije zavise isključivo od Ustava RS i Dejtonskog sporazuma, pa delujemo u skladu s takvim načelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari