Oleksandr Aleksandrović: Posvećeni smo EU integraciji 1Foto:Zoran Mrđa/Fonet

Ostavka predsednika Vlade Ukrajine je njegov svestan korak radi izlaska zemlje iz političke krize i održavanja stabilne politike. Zato je takav čin više za unutrašnju politički svrhu i neće ni na koji način da utiče na spoljnopolitičke prioritete Ukrajine, kaže za Danas Oleksandr Aleksandrović, ambasador Ukrajine u Srbiji, odgovarajući na pitanje da li će ostavka ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka značiti i promenu u spoljnoj politici Kijeva, uključujući odnos prema Srbiji.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Ambasador Ukrajine poručuje da „u spoljnopolitičkom smeru usmerenost Ukrajine na evropske integracije ostaje nepromenljiva, pošto je određena ne samo vladom države većim samim ukrajinskim narodom“.

Podsetimo, u razgovoru za Danas decembra 2015. šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin poručio je da je na Srbiji da donese odluke u vezi sa svojom spoljnom politikom. „Što se mene tiče, doživljavam Srbiju kao evropsku državu, na isti način kako je to i Ukrajina. To znači da je ona ujedinjena, nezavisna evropska zemlja. Stoga, u potpunosti verujem u budućnost Srbije kao dela evropskog projekta, kao dela Evropske unije“, istakao je on odgovarajući na pitanje kako ocenjuje aktuelni spoljnopolitički kurs Srbije i njen odnos prema Ruskoj Federaciji.

Na sastanku Trojke OEBS-a na ministarskom nivou, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, izražena je zabrinutost zbog pojačanog nasilja na istoku Ukrajine i eskalacije sukoba u spornom regionu Nagorno-Karabah, saopštila je juče Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Obnavljanje neprijateljstava i ponovno korišćenje nedozvoljenog oružja, kako je je navela Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini (SMM), u suprotnosti su sa sporazumima iz Minska, naglašeno je u saopštenju, u kojem se pozivaju sve potpisnice sporazuma da se pridržavaju svojih obaveza. „Ministri i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer pozvali su sve strane da u potpunosti osiguraju bezbedan, slobodan i neograničen pristup posmatrača OEBS-a na području sukoba, uključujući ukrajinsko-rusku granicu u skladu sa mandatom SMM i sporazumima iz Minska“, dodaje se u saopštenju. „Trojka“ je naglasila da su neprihvatljivi incidenti u kojima su ugroženi posmatrači SMM i dodala da će odgovorni za pretnje i korišćenje sile protiv posmatrača odgovarati za to. Povodom sukoba u Nagorno-Karabahu, ministri „trojke“ apelovali su na zaraćene strane da okončaju nasilje i da se striktno pridržavaju prekida vatre, naglasivši da se sukob ne sme rešavati vojnim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari