Petorica makedonskih policajaca poginula su tokom celodnevne unapred pripremljene subotnje akcije makedonske policije u Divljem naselju u Kumanovu, saopštila je makedonska ministarka policije Gordana Jankulovska, a još trojica su preminula do juče poslepodne, javili su makedonski mediji. Više od 30 policajaca je u ovoj akciji ranjeno. Tako tešku akciju makedonska policija dosad nije imala, rekla je Jankulovska. Imena poginulih policajaca su saopštena, a u Makedoniji je proglašena dvodnevna žalost. Jankulovska je izjavila da nema informacija o civilnim žrtvama. Rojters prenosi da je ubijeno 14 terorista.

Prema izjavama najpre pomoćnika ministarke policije Iva Koteskog, a zatim i same Jankulovske, policija je imala informacije da se u kumanovskom naselju nalazi veća – pedesetak ljudi – dobro naoružana grupa, koja je došla iz jedne neimenovane susedne zemlje, u nameri da izvede terorističke napade na makedonske državne institucije. Mada su makedonski mediji kasno u nedelju javili da je akcija policije završena, teroristička grupa razbijena, a njeni se pripadnici predali, u nedelju je iz Kumanova javljeno da se i dalje čuju sporadični pucnji. Makedonski mediji su javili da su ranjena još tri policajca.

Prema navodima makedonskih medija, u kumanovskom Divljem naselju prekinute su telekomunikacione veze i nema struje. Prema izveštajima sa lica mesta, deo stanovništva je evakuisan, deo je sam napustio naselje i otišao u druge delove Kumanova. Koliko se stanovnika Kumanova uputilo kod rođaka i prijatelja u Preševo u Srbiji, o tome su informacije protivrečne.

Pozivajući se na izvore u albanskoj partiji Demokratska unija za integraciju (DUI), opozicioni portal libertas.mk je demantovao spekulacije portala Almakos na albanskom jeziku da je ključni albanski političar u Makedoniji i lider DUI i bivši komandant ONA Ali Ahmeti napustio Makedoniju, te da su stranci pokušavali da ga lociraju kako bi smirio situaciju. Neimenovani izvor iz DUI je izjavio da je Ahmeti aktivno učestvovao u razrešenju situacije u Kumanovu i „odigrao ključnu ulogu da se kriminalci koji su danas napravili oružani incident predaju pripadnicima Ministarstva inostranih poslova“, tako je u nedelju navedeno na portalu libertas.mk. DUI je članica vladajuće koalicije, a na tu se stranku iz opozicionih makedonskih redova vrši snažan pritisak na napusti vladu Gruevskog, i tako doprinese njenom padu.

Spekulacije „vladinih kurira“, da je i opozicioni lider Zoran Zaev s porodicom pobegao iz Makedonije na svom fejsbuk statusu ljutito je demantovala Zorica Zaev, a takođe prenosi libertas.mk: „Porodica Zorana Zaeva nije nikud otišla, nije nikud izbegla, nalazi se u Strumici“.

Opozicija od početka februara objavljuje tajno snimljene razgovore vladinih funkcionera kojima nastoji da dokaže da u Makedoniji caruju korupcija i kriminal i da vlada Gruevskog treba da ode, a na njeno mesto dođe prelazna vlada koja će za godinu do godinu i po dana pripremiti fer izbore. U Skoplju, a zatim i drugim gradovima Makedonije prošle nedelje su počeli protesti, za koje Socijaldemokratski savez Makedonije tvrdi da su spontani, a ta je stranka za 17. maj najavila veliki protestni miting. U protestima u Skoplju zasad nije učestvovalo više od 1500 ljudi. Grad ima oko 600.000 stanovnika. Makedonska opozicija, koja je prošle godine izgubila na parlamentarnim izborima, polaže veliku nadu u podršku albanske populacije i albanskih stranaka u nastojanju da obori Gruevskog. Posle nedavnog napada na policiju na karauli Gošince, opozicija je kategorično tvrdila da je napad fingirala vlada Gruevskog kako bi skrenula pažnju sa sadržine snimljenih telefonskih razgovora. Posle intervencije u Kumanovu takođe se insinuira takva teza, ali mnogo diskretnije.

Povodom subotnje akcije policije u Kumanovu, sa velikom su zabrinutošću reagovali predstavnici svih međunarodnih faktora, predstavnici država u regionu i sve važnije makedonske političke stranke. Svi su odreda pozvali stanovništvo da ne reaguje na provokacije odnosno spekulacije (vladajuća VMRO-DPMNE) i sačuva smirenost. Komesar EU za proširenje Johanes Han je saopštio da od „vlasti i svih političkih lidera i lidera zajednica traži da sarađuju i vrate mir i da u potpunosti istraže događaje na objektivan i transparentan način u okvirima zakona“. SAD su tražile da se utvrde činjenice.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, odakle je prema informacijama makedonskih medija došao deo terorista, dok su deo građani Makedonije rekla je Jankulevska, oštro je osudilo udar na red od strane bilo koje individue ili grupe koji ima za cilj destabilizaciju Makedonije. Kosovsko ministarstvo je apelovalo na sve strane da se „nađe rešenje preko političkog dijaloga u okviru institucija zemlje i Ohridskog sporazuma, što garantuje integritet Makedonije i ispunjavanje prava zajednica“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Zapad da inspiriše proteste niza opozicionih i nevladinih organizacija protiv makedonske vlade koji slede logiku obojenih revolucija i mogu da imaju posledice po regionalnu bezbednost. Saopštenju je izazvalo oštre reakcije makedonske opozicije.

Oslobodilačka narodna armija (ONA), za koju su albanski političari u Makedoniji dosad tvrdili da više ne postoji, preuzela je odgovornost za napade na policiju u Kumanovu. Garda Republike Iliride (GRI) obavestila je juče javnost i sve „albanske teritorije“ i međunarodnu zajednicu da su danas sve albanske grupe i vojne formacije ONA počele da deluju kao jedno telo za implementaciju Republike Iliride, preneli su delove tog saopštenja makedonski mediji. U njemu se zahteva od međunarodnih faktora da odmah natera „BJR Makedoniju“ da odmah prekine policijske akcije protiv jedinica ONA koje su, kaže se, lako naoružane, jer će one, u suprotnom, morati proporcionalno da odgovore. U saopštenju koje je potpisao komandant Hamdi Ndrecaj Panter, međunarodni faktor se okrivljuje što vlasti Makedonije, navodno, nisu sprovele Ohridski sporazum koji je potpisan posle sukoba do kojih je u Makedoniji došlo 2001.

Nikolić nudi pomoć Srbije

Predsednik Srbije Tomislav uputio je juče telegram predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu u kome je izrazio saučešće zbog žrtava u terorističkom napadu u Kumanovu. Nikolić je poručio Ivanovu da je „izuzetno potresen vestima o krvoproliću u Kumanovu izazvanom fanatičnim akcijama terorista“ i da je „Srbija, kao i uvek, spremna da pruži bratsku pomoć.

Mančevski: Montažer neka mi se javi

Poznati makedonski režiser Milčo Mančevski rekao je za skopsku televiziju Telma da je „podvojenost i zakrvljenost“ u makedonskom društvu registrovao čim se 1992. vratio u Makedoniju. „Ali ovako ispolarizovano još nije bilo. To nije zdravo ni za kog i to nikuda ne vodi. Mora da izazove neku erupciju ili neku kišu, a ja se nadam da će biti stvoren neki novi kvalitet“, rekao je Mančevski. On je, kao poznavalac, ocenio da su emitovani prisluškivani telefonski razgovori, ako su montirani kako tvrdi vlast, montirani rukom nekog „jako dobrog tonskog montažera“. „Ako tako dobar montažer stvarno postoji ja bih želeo da ga angažujem za svoj film“, rekao je Mančevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari