Kriza nastala uzajamnim zatvaranjem granica između Srbije i Hrvatske biće rešena najkasnije do ponedeljka, rečeno je Danasu u diplomatskim izvorima. „I Srbija i Hrvatska će koliko u petak otvoriti svoje granice, jer će Evropska unija na tome insistirati i izvršiti pritisak. Nije realno da se problem sa zatvaranjem granica, nastao usled izbegličke krize, reši u Srbiji, jer je to neizvodljivo“, tvrde naši izvori u diplomatskim krugovima, dodajući da evropski zvaničnici rade na organizovanju susreta ili ponovnog stupanja u direktni kontakt dvojice premijera Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića.

Kako saznajemo, ukoliko se do ponedeljka situacija potpuno ne normalizuje, najkasniji rok za vraćanje na stanje pre krize je – 7. i 8. oktobar, kada će biti održan vanredni Samit Zapadnog Balkana u Luksemburgu, povodom izbegličke krize i nestabilnih odnosa u regionu.

Prema Danasovim saznanjima, za rešavanje krize biće neophodno da Srbija, ipak, određeni broj izbeglica preusmerava i na granicu sa Mađarskom, na granični prelaz Horgoš 2, koji je otvoren. Takođe, veliki broj izbeglica će, kao i do sada, put do Evropske unije nalaziti preko Hrvatske. Hrvatska će, s druge strane, nastaviti da organizovano prebacuje izbeglice u susednu Mađarsku. Inače, od 10.046 migranata koji su u Mađarsku ušli prekjuče, njih 9.939 je došlo iz Hrvatske, navela je mađarska policija.

Iako je Danasu u Ambasadi Mađarske u Beogradu rečeno da ne postoji nikakav dogovor srpskih i mađarskih vlasti o tome da se izbeglice iz Srbije preusmeravaju isključivo na granicu sa Hrvatskom, kako prenose naši diplomatski izvori, nekakav dogovor sigurno postoji, a evidentno je značajno poboljšanje odnosa samo nekoliko dana nakon što su oni eskalirali sukobima sa mađarskom pograničnom policijom.

Da je Hrvatska pod pritiskom i oštrim kritikama Brisela zbog zatvaranja granica, svedoče ne samo apeli najviših evropskih zvaničnika da ta država pod hitno otvori granice sa Srbije, već i činjenica da je Evropska komisija juče započela istragu o tome da li je zabrana ulaska teretnih i privatnih vozila iz Srbije u Hrvatsku u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

„Prema SSP, svako ograničenje slobodnog kretanja ljudi i roba mora biti proporcionalno, nediskriminatorsko i privremeno, a mi trenutno ispitujemo da li se Hrvatska ponaša u skladu sa tim“, kazala je Nataša Berto, portparolka Komisije. Ona je podsetila da je predsednik EK Žan-Klod Junker zadužio visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini i komesara za susedsku politiku Johanesa Hana da stupe u kontakt sa vlastima u Beogradu i Zagrebu i da utiču na njih da razumno pristupe problemu.
ogerini i Han su juče javno i u direktnim razgovorima pozvali hrvatske i srpske lidere da konstruktivno pristupe problemu. „Veoma pažljivo pratimo situaciju, a komesar Han večeras putuje u Beograd“, kazala je Berto.

Uoči dolaska Hana u Beograd, u Delegaciji EU u Srbiji za Danas kažu da nije izvesno da će dolazak komesara predstavljati i okončanje krize. 

„Zahvalan sam Srbiji što se odnosi profesionalno i odlučno u postupanju sa izbegličkom krizom… Ove nedelje je najavljeno obezbeđivanje dodatnih 17 miliona evra kao podrška naporima Srbije i Makedonije“, rekao je Han povodom današnje posete Srbiji.

Komesar Han će se susresti sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministrom za rad Aleksandrom Vulinom i ministarkom zaduženom za evrointegracije Jadrankom Joksimović. Takođe će se sastati sa nevladinim organizacijama i posetiće centar za pomoć izbeglicama u Šidu.

S druge strane, i Vučić i Milanović preduzete mere pravdaju zaštitom državnih interesa. Milanović tvrdi da Srbija u dogovoru s Budimpeštom organizovano šalje izbeglice samo na granicu s Hrvatskom, koja, kako  tvrdi, ne može da ih prima u tolikom broju, čime pravda blokadu granice.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare objasnio da blokada granice koju je Hrvatska uvela kao odgovor na ponašanje Srbije nije diskriminatorska i nije bila protiv srpskih kamiona već protiv svih kamiona, pa i hrvatskih. On je konstatovao da je odgovor Srbije usmeren isključivo prema hrvatskim kamionima i hrvatskoj robi što je diskriminacija i što prema njegovoj proceni ide na štetu Srbije.

„Ovo govorim zbog srbijanske javnosti. Nisu oni zaustavili hrvatske kamione, već evropske. Nama se dogodilo nešto pre nedelju dana što nije regulisano evropskim ugovorom. Mi smo u početku primali sve, ali onda moramo videti što i Srbija može učiniti. Njihov premijer je rekao da će videti što može učiniti. A onda je jako lepo razgovarao o nama s mađarskim kolegama. Ne mogu i neću dopustiti da se od nas prave budale jer se već danas može sprečiti takav priliv“, rekao je Milanović. Hrvatski premijer je pozvao Vučića da kaže ako ima dogovor sa nekim, jer ga on, kako je naveo, nema ni sa kim.

Premijer Hrvatske je istakao da je ponudio srpskom premijeru 50, 100 autobusa, ako ih nema, kako bi prevozili izbeglice prema granicama.

„Nije realno da izbeglice vraćamo u Srbiju. Granice su otvorene. Neću reći da bi nam Slovenci trebali biti zahvalni. Stalo mi je da se situacija normalizuje, ne želim da naše kompanije imaju problema. A hrvatske kompanije koje su u Srbiji su srpske“, kazao je hrvatski premijer.

Premijer Srbije juče je rekao da se na ekonomske mere može odgovoriti ekonomskim merama, ali da se „na ludilo ne možete reagovati nikako“. Vučić je gostujući na TV B92 naveo da Srbija ne želi da odgovara na odluku Hrvatske da onemogući ulaz srpskim vozilima.

„Srbija na sumanute mere neće da odgovara. Mislili smo da je davno prošlo vreme kada se ulazilo u autobus i govorili 'ti, ti i ti, ne možeš dalje'“, rekao je Vučić. Kako je naveo, Srbija je morala da posle četiri dana odgovori ekonomskim merama na hrvatsku blokadu i da to „svi u svetu razumeju“. Dalje mere Srbija, kako je istakao, neće preduzimati, sem pravnih mera kojima će zaštiti svoje građane pred nadležnim sudskim instancama za štetu koju su pretrpeli. Istovremeno je poručio da, što se Srbije tiče, ovo nije prekid ekonomskih odnosa sa Hrvatskom.

„Doneli smo naše ekonomske mere, jer moramo da štitimo našu državu“, kazao je Vučić rekavši da je bio šokiran kada je čuo za nove mere hrvatske vlade. On je istakao da neće biti zaustavljanja putničkog saobraćaja i da očekuje da će uslediti nove, odlučne i jasne reakcije EU i da će problem biti rešen. 
On je smešnim ocenio izjave hrvatskog kolege da su se protiv vlade u Zagrebu udružile Srbija, Mađarska i opozicija u Hrvatskoj. „Mogao je da doda da su se Vatikan, CIA, masoni, Srbija, Mađarska i hrvatska opozicija udružili protiv njega“, odgovorio je on novinarima. IZ MSP Srbije uručena je protestna nota ambasadoru Hrvatske u Beogradu, u kojoj se  navodi i da odvajanje putnika sa srpskim pasošima na granici, predstavlja mere nezabeležene u civilizovanom svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari