Ne treba očekivati da će savetodavnim mišljenjemáMeđunarodnog suda pravde, koliko god ono bilo izbalansirano, biti pružena međunarodnopravna podrška kosovskim Albancima za njihov akt secesije, rekao jeáministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, uoči odlaska u Hag, gde će danas prisustvovati proglašenju mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti secesije Kosova.


Petnaestoro sudija najvišeg suda UN, od okončanja pisane i usmene argumentacije decembra 2009, pokušavalo je da dođe do odgovora na pitanje koje im je, na zahtev Srbije, uputila Generalna skupština svetske organizacije, „da li je deklaracija Skupštine Kosova o nezavisnosti u skladu s međunarodnim pravom“. Tokom rasprave koja je u Hagu trajala od 1. do 11. decembra, 14 država je, uz vlasti u Prištini, ocenilo da je deklaracija o nezavisnosti, usvojena februara 2008. legalna, dok je 12 zemalja, uključujući Srbiju, tvrdilo da je deklaracijom prekršeno međunarodno pravo.

Prema poslednjim nezvaničnim saznanjima medija, odnos glasova u sudskom veću bio je veoma tesan i očekuje se „izbalansirana“, to jest „kompromisna“ odluka. Danas, u 15 časova, u haškoj Palati mira predsednik MSP Hisaši, pred predstavnicima više od 40 zemalja direktno zainteresovanih za ovaj proces, ali i isto toliko medijskih kuća iz celog sveta, pročitaće mišljenje Suda, koje nije obavezujuće, ali ima veliku političku težinu.

Nakon toga, tačno u 17 časova, u svim crkvama i manastirima Srpske pravoslavne crkve u Srbiji i celom svetu, oglasiće se zvona i održati moleban “ za srpsko Kosovo i Metohiju“. Patrijarh Irinej juče je izrazio očekivanje da će odluka Suda biti mudra i da će njome biti zadovoljni i Srbi i Albanci na Kosovu, jer „svaka jednostrana odluka bila bi večna jabuka razdora“.

– Moramo biti spremni na sve, ali jedno je sigurno – Srbijaá neće promeniti svoj staváo nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti, kao i o neophodnosti pronalaženja kompromisa. Naša borba za takvo rešenje će verovatno biti duga i teška, ali od nje nećemo odustati – poručio je Jeremić, koji je sinoć otputovao u holandsku prestonicu.áá

Šef srpske diplomatije izrazio je uverenje da će mišljenje Suda otvoriti put Srbiji da ispravnost svoje politike potvrdi na jesen, u Generalnojá skupštini UN.áá

– Jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja su pregovori, i nadam se da će taj stav s nama podeliti i većina zemalja koje budu učestvovale u debati u Njujorku… Uložićemo sve napore da novih priznanja bude što manje i da na jesen ove godine bude usvojena rezolucija Srbije. To će biti jako težak, ali ne i nemoguć zadatak. Najvažnije je da očuvamo staloženost i nastavimo s neumornim i dobro osmišljenom diplomatskim angažovanjem – rekao jeá Jeremić i upozorio da će mnoge zemlje biti pod pritiskom da pre debate u GS UN priznaju Kosovo.áá

Upitan da li će rezolucija sa kojom će Srbija izaći predá Generalnu skupštinu UN rezultirati konfrontacijom sa državamaákoje su priznale nezavisnost Kosova, među kojima su SAD iá najuticajnije članice EU, Jeremić je istakao da Srbija ne želiákonfrontaciju s bilo kim, pa ni sa onima koji su se opredelili da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.áOn je ocenio da u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan postoje daleko ozbiljnije prepreke nego što je neslaganje Srbije i jednog broja članica Unije po pitanju statusa Kosova. Istakao je da nemaánikakve sumnje da te prepreke ne bi bile uklonjene „čak ni kada bismo miáodustali od naše principijelne politike“.áá

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu ocenio je juče da MSP „ima tako snažne argumente da je nemoguće očekivati da objavi negativno mišljenje“ o deklaraciji Skupštine Kosova.

– Sud će, sa argumentima koji su predočeni, dati mišljenje koje će otvoriti nove procese u našoj važnoj priči, koja je bila zajednički projekat s međunarodnom zajednicom – rekao je Sejdiu prištinskim medijima, ocenivši da će broj priznanja nezavisnosti posle mišljenja MSP biti još veći. Do danas, od 192 države članice UN njih 69 je priznalo Kosovo.

Lider SNS Tomislav Nikolić pozvao je juče predsednika Srbije Borisa Tadića da danas sazove „javni sastanak“ predstavnika parlamentarnih stranaka na kojem bi trebalo da kaže šta bi želeo da uradi posle saopštavanje mišljenja MSP.

– Bilo bi dobro da se svi potpišemo ispod onoga što želimo da Srbija uradiáposle odluke MSP, da izložimo i pronađemo zajedničke stavove i da ih obznanimo građanima Srbije – rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je ubrzo odgovorio na ovu inicijativu opozicionih naprednjaka. Posle razgovora s premijerom RS Miloradom Dodikom u Beogradu, Tadić je najavio da će o budućim koracima u vezi s Kosovom biti otvorena politička demokratska diskusija u institucijama Srbije, s predstavnicima opozicije, kao i nevladinim i socijalnim organizacijama.

– Zvanična politika Srbije uvek traga za konsenzusom kada su na dnevnom redu najvažnija pitanja. Kosovo i Metohija je jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja i bio bih iskreno zadovoljan kada bi bilo konsenzusa – rekao je Tadić.

P. D.

OKVIR

Tadić: Očekujemo fer mišljenje Suda

Zrenjanin

– Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je očekivanje da će savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde „biti ferô i da će uvažiti principe međunarodnog prava. Pre svega, istakao je Tadić u izjavi novinarima tokom jučerašnje posete Zrenjaninu, to podrazumeva da Albanci i albanske institucije s Kosova neće imati pravo na etnički motivisanu secesiju od države Srbije.

– Ukoliko bi mišljenjem Suda bio uspostavljen novi princip, mi bismo u čitavom svetu imali otvaranje procesa stvaranja novih država koji bi destabilizovao mnoge regione. Dakle, u tom kontekstu, samo očekujem poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava koji su blisko povezani sa obezbeđenjem stabilnosti u mnogim regionima – izjavio je srpski predsednik.

Tadić je naglasio da Evropska unija želi da sarađuje sa Srbijom na svakom pitanju, pa tako i na onom koje se tiče reakcije Beograda na mišljenje MSP, što je, po njegovim rečima, „potpuno prirodno“.

– Mi ćemo razgovarati sa EU kao partneri, kao zemlja koja želi da postane članica te zajednice. Srbija ima svoje principe od kojih neće odustati, a nadamo se da će i EU sagledati svoj interes unutar tih principa. Nastavićemo razgovore sa Unijom, ali nikada nećemo ugroziti principe na kojima počiva suverenitet Srbije. Uvek sam govorio da Srbija ima svoje crvene linije. One su dobro poznate. To je njen integritet na Kosovu – zaključio je Tadić, koji je iz Zrenjanina otišao u Beograd, na sastanak s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari