Kako stvari trenutno stoje, malo je verovatno da će uspeti inicijativa koju su proteklog vikenda javnosti predočili poslanica iz vladajućeg Demokratskog saveza Vjosa Osmani i poslanik opozicionog Samoopredeljenja Iljir Deda o pokretanju „istinskog političkog dijaloga između lidera stranaka u cilju pronalaženja rešenja kojim bi se ponovo uspostavila funkcionalnost kosovskog parlamenta“, kažu za Danas diplomatski izvori iz Prištine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Prema rečima naših sagovornika, „predlog Dede i Osmani je, kao kada bi, recimo, Borko Stefanović i Slavica Đukić Dejanović nešto zajednički predložili Vladi Srbije, pa se može reći da nije na vidiku kompromis između suzavac opozicije i dvotrećinske vladajuće većine“.

„Čelnicima Samoopredeljenja nije po volji to što Deda solira, pa su i potpuno gluvi na kompromisna rešenja. S druge strane, Osmani je deo vladajuće koalicije, a glasala je protiv izbora Ise Mustafe, kandidata njene stranke, za premijera Kosova, tako da i nema neki kredibilitet. Takođe, njih dvoje se zalažu za pokretanje istražne komisije u vezi sa zajednicom srpskih opština, a nemaju ime nijednog Srbina u toj predloženoj komisiji“, poručuju izvori Danasa.

Podsetimo, dokument koji su predočili Osmani i Deda sadrži i predlog da ukoliko Ustavni sud ne reši dilemu u vezi sa ZSO to pitanje bude prosleđeno Venecijanskoj komisiji. Navedenu inicijativu javno je podržala Ulrike Lunaček, potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli pozvao je opoziciju da 30. novembra, za kada je zakazana nova sednica, ne ponavlja postupke kojima je u prethodna dva meseca blokirala rad skupštine. On je istakao da je opozicija „izolovala samu sebe“ time što ne prihvata dijalog s kosovskim vlastima, „birajući tako samo put blokade i konfrontacije“.

Skup obeležila i polemika sa Tačijem i Bušatijem o Unesku

Berlin – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovao je juče u Berlinu na godišnjoj konferenciji ministara inostranih poslova Jugoistočne Evrope, u organizaciji „Aspen instituta Nemačka“. Dačić je izjavio da su se učesnici skupa najviše bavili migrantskom krizom, borbom protiv terorizma, „sa osvrtom u kolikoj meri to može uticati na destabilizaciji prilika na Balkanu“.

„Raspravljalo se i o evropskim integracijama, a bilo je i žustrih polemika, a ja sam morao da reagujem na izlaganje Hašima Tačija i Ditmira Bušatija koji su napali Srbiju što je vođena, kako oni kažu, „agresivna“ kampanja protiv prijema Kosova u Unesko. Rekao sam zbog toga što smatram da bi Kosovo prvo trebalo da odlu?i da li, uopšte, želi da primenjuje Briselski sporazum i dogovore koje smo tamo postigli, jer suspenzija Briselskog sporazuma ne postoji kao mogućnost“, naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari