Evropski parlament usvojio je juče Rezoluciju o Srbiji kojom se Brisel poziva na što skorije otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima o pridruživanju Srbije EU, pozdravlja napredak postignut u briselskim pregovorima Beograda i Prištine, upućuje podsticaj Beogradu da nastavi sprovođenje ekonomskih reformi, te izražava žaljenje što nije došlo do pomaka u slobodi izražavanja.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Beograd je, takođe, dobio „packe“ zbog organizovanja vojnih vežbi s Rusijom. Dokument, čiji je autor izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister, usvojen je sa 498 glasova za, 66 glasova protiv, a 70 poslanika je bilo uzdržano.

U segmentu koji se odnosi na rešavanje kosovskog pitanja Beograd i Priština se pozivaju da u potpunosti primene sve postignute sporazume, uz konstataciju da je to jedan od ključnih uslova za članstvo Srbije u Uniji. Na pregovaračke strane se, istovremeno, apeluje da se uzdrže od negativne retorike, dok se posebno pohvaljuju napori privrednih komora Srbije i Kosova u normalizaciji odnosa. Srbija je dobila dobre ocene i za pristup u rešavanju migrantske krize, a u Rezoluciji se ukazuje da je „Srbija partner EU od suštinskog značaja i pomoći na Balkanu pa je nužno da joj EU obezbedi sredstva i adekvatnu finansijsku pomoć“. Evropski parlamentarci pozdravili su usvajanje zakona o radu, smanjenje budžetskog deficita i unapređenje „poslovne klime“, dok se srpskim vlastima sugeriše da treba da poboljšaju investiciono okruženje i smanje razlike koje postoje među različitim delovima Srbije.

Na listi izazova s kojima se suočava Srbija nalaze se korupcija i organizovani kriminal. U tom kontekstu, EP konstatuje da takvi problemi koče ekonomski i društveni razvoj. Kako se ističe, došlo je do pomaka u borbi protiv korupcije, ali i dalje na tome treba raditi, dok se apeluje na vlasti da pruže „punu političku i administrativnu podršku“ Zaštitniku građana. Istovremeno, ocenjuje se da „stalan politički pritisak potkopava slobodu medija, što dovodi do sve veće autocenzure“.

U delu dokumenta koji se tiče spoljne politike Srbija se poziva da preduzme snažnije napore i da progresivno usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, uključujući politiku u vezi sa Rusijom. Poseban osvrt, u tom kontekstu, pravi se na zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije, koje EP smatra da su „za žaljenje“. S druge strane, pohvaljuje se aktivna uloga Srbije u međunarodnim mirovnim misijama.

Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u EP, kaže za Danas komentarišući Rezoluciju da je Srbija ostvarila veliki napredak u mnogim domenima, te „potvrdila da može da bude veoma pouzdan partner u rešavanju migrantske krize“.

– Stabilna, demokratska i ekonomski uspešna Srbija jeste garant za mlade Srbe da vide svoju svetlu budućnost u Srbiji, a takva Srbija je i preduslov za stabilnost celog Zapadnog Balkana – smatra Bogovič.

Ministarka zadužena za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, koja je prisustvovala jučerašnjem zasedanju EP u Strazburu, ocenila je da je usvajanje Rezolucije „jasan pokazatelj da je prepoznat ukupan napredak Srbije i stabilan i kontinuiran evropski put“.

„Kosovo da zaštiti sve manjine“

Evroparlamentarci su juče usvojili i Rezoluciju o Kosovu sa 403 glasa za, 130 protiv i 104 uzdržana. U dokumentu čija je autorka izvestiteljka EP za Kosovo Ulrike Lunaček izražava se zabrinutost zbog visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu i upućuje poziv Prištini da izradi statut zajednice srpskih opština. Takođe, ukazuje se da su potrebni dalji napori da se zaštite sve etničke manjine na Kosovu i da im se zagarantuju prava, dok se oštro osuđuje nasilno remećenje rada kosovskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari