Korupcija je najukorenjenija na lokalnom nivou. Tu se na neki način i podrazumeva, a tako i građani percipiraju. To je i dalje rak-rana države. Borba protiv te pošasti je dala neke rezultate na najočiglednijim primerima. Ali to apsolutno nije dovoljno.

Zato će morati da se sputa na niže nivoe vlasti, kaže za Danas član Predsedništva SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ipak, vidimo da u korupciji učestvuju i neki funkcioneri SNS i vaši koalicioni partneri. Da li će oni ostati nedodirljivi?

– Nisam upoznat da li neki funkcioner SNS učestvuje u korupciji. Čitam u novinama, ali to za mene nije relevantna. Niko ne misli da su pripadnici samo jedne stranke skloni koruptivnim radnjama. To je ozbiljan problem koji je razarao državu. Ali sada prvi put vidite rezultate borbe protiv korupcije. Vidimo odlučnost. Krenula je borba od vrha, protiv najočiglednijih primera. Znam da to apsolutno nije dovoljno. Ima indicija da se dešavalo i u Novom Sadu, a ne mogu da isključim da se dešava i u ovom mandatu. Mogu da kažem da ja odgovaram za svoje postupke. Nikad ne bih voleo da se neko krije iza mene, a radi nezakonite radnje.

Čini se da se u reformama koje sprovodi SNS strpljenje i odricanje najviše traže od najsiromašnijih.

– To je možda utisak. Zahteva se od celokupne javnosti, ali sigurno je najugroženijim najteže, jer oni to preživljavaju decenijama. Ali činjenica je da oni imaju najviše razumevanja, a najmanje oni koji su se enormno obogatili. Kroz njihov pritisak se stvara utisak velikog nezadovoljstva. SNS nema problem da prizna da nema legitimitet onda kada ne bude imala veliku podršku za reforme. Ali sada to nije slučaj. Ako neko misli da može drugačije, mora prvo da kaže kako može i da odgovori na pitanje zašto to nije uradio.

Šta možemo da očekujemo na političkoj sceni Vojvodine u narednoj godini?

– Očigledno da ne razumemo svi jednako politiku. Nekom je pitanje legitimiteta bitno, a nekom nije. Bojan Pajtić misli da ima legitimitet time što se zbraja sa partnerima. Mi smo strpljivi, promene u Vojvodini moraju doći, pre ili kasnije. Niko ne može sa sigurnošću da kaže da li će biti prevremenih izbora. Ne mogu ni oni u Pajtićevoj vladi, jer oni od sednice do sednice prave većinu. A to nije dobro, jer pokazuje da nema ideje ni stabilnosti. Ali ne isključujemo mogućnost da uđemo u redovan izborni rok.

Da li će se vezivati pokrajinski i lokalni izbori u Novom Sadu?

– Ja mislim da je to najlogičnije. To je prilika da svi provere svoj legitimitet. Mi smo svakako na godinu dana od redovnog termina za raspisivanje izbora. Nije tu sad preostalo mnogo vremena, kad uđemo u 2015. mi smo u izbornoj ili predizbornoj godini. Ako budu prevremeni, bilo bi dobro da bude o jednom trošku, pošto je Novi Sad centar političkog života u Vojvodini. Ako uđemo u redovan termin, onda će u većini gradova i opština biti izbori.

Šta građani Novog Sada mogu da očekuju u 2015?

– Tu nas takođe čekaju izazovi. Mi smo prva lokalna samouprava koja je krenula u restruktuiranje javno-komunalnog sektora, počevši od njegovog najugroženijeg dela. To su vrlo teške odluke za koje smo spremni da preuzmemo odgovornost, a od suštinske su važnosti za očuvanje komunalnog sistema.

Pre rekonstrukcije lokalne vlasti, početkom godine, javni sektor je bio podeljen na feude. Sada se čini da su feudi samo smanjeni, ali su ostali?

– To je politička praksa godinama. SNS je, kao stožer u ovoj koaliciji, ušla sa stavom da nema feudalnih podela, nego samo javni interes. Mi ćemo se mešati u sve stvari. Ne tako da nekom ograničavamo politički subjektivitet, ali mora da postoji zakonomernost. Stvari su sada transparentnije. Neki ljudi su se inatili, mislili su da su nedodirljivi, a vreme ih je razuverilo. Te svari više nikad neće moći da se vrate na isto. A još veće promene će se desiti.

Dogovor sa advokatima do kraja godine

Da li vi, kao advokat, vidite opravdanost zahteva vaših kolega u sveobuhvatnom štrajku?

– Mislim da mora postojati volja sa obe strane, i od Ministarstva pravde i od advokatskih komora. Ako je Ministarstvo povuklo potez i učinilo neke izmene spornih zakona, i komore moraju da se približe dogovoru. Advokati su veoma važna profesija u svakoj državi. Ubeđen sam da će se veoma brzo pronaći rešenje, iako mnogima u ovom trenutku ne izgleda tako. Advokatura mora da iznosi profesionalne primedbe, da štiti struku, ali ne bih voleo da, kao časna profesija, ulazi u dnevnu i stranačku politiku. A voleo bih da Ustavni sud što pre da ocenu. Ubeđen sam da će ministar Selaković i komore do kraja godine naći rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari