Postoji teorijska šansa da u narednoj godini budu raspisani vanredni parlamentarni izbori. A zbog troškova održavanja prevremenih izbora za novi saziv Skupštine Srbije, za koje se zalažem, bilo bi pragmatičnije da se oni odigraju u istom danu kao i onih za Skupštinu grada Beograda.

Predložio bih najkraću moguću kampanju, od 45 dana, upravo iz tih razloga, kako nijedan od državnih prioriteta i ciljeva ne bi bio ugrožen. Siguran sam da Srbija, nakon izbora i efikasnog formiranja vlade, ne bi ništa izgubila. Naprotiv, osnažena bi brže i efikasnije sprovela reforme – ističe u razgovoru za Danas Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije i potpredsednik Srpske napredne stranke.

Da li je eventualni izlazak na birališta projektovan u budžetu za narednu godinu i koliko bi nas vanredni izbori koštali?

– Ti izbori ne bi bili velika stavka, ako se održe sa beogradskim izborima, što je trećina biračkog tela. Dodatni troškovi bi postojali, ali to bismo finansirali iz budžetske rezerve.

Budući da Aleksandar Vučić trenutno nije za raspisivanje izbora, kako ćete ga ubediti u suprotno?

– Pokušaću da iznesem svoje argumente na stranačkim organima i ukažem na interes građana Srbije. Ne mogu da vam kažem da li će moj stav biti podržan.

Najavljujete da će sednica Predsedništva SNS biti ovih dana. Da li će na njoj biti reči i o izborima, ili ćete odluku ostaviti za skupštinu stranke 25. januara?

– To ne zavisi od mene, ali predložiću da se razgovara i o tome.

Da li vi to dobre rezultate na lokalnim izborima želite da pretočite u pobedu na republičkim?

– Dobri rezultati na lokalnim izborima su samo potvrda legitimiteta koji Aleksandar Vučić i SNS danas imaju u našem društvu, to je potvrda želje građana. Nas ne rukovodi stranački motiv, mi bismo dobar rezultat postigli i pre šest meseci, kao što ćemo postići za šest meseci. U oba slučaja, mnogo bolji u odnosu na rezultat iz 2012. godine. Međutim, nas rukovodi snažnija podrška reformama i snažnija većina za vladu koja će pred sobom imati težak zadatak.

Da li ipak postoji neko neslaganje u vladajućoj koaliciji?

– Nema ozbiljnijih neslaganja. Ako me pitate da li postoje različita mišljenja, postoje, ali nismo svi u istoj stranci.

Da li je glavni razlog promena na čelu vlade?

– Lične stvari nam nisu važne. Važnija je suština, a to su reforme. Nije reč o stranačkim motivima da zauzmemo još poneko ministarstvo, to nam nije bio prioritet ni kada smo imali rekonstrukciju vlade. Tada je predsednik stranke podneo ostavku na mesto ministra odbrane, što nije morao da učini. Na građanima Srbije je da se izjasne o radu poslednjih godinu i po dana.

Kako komentarišete to što je SPS jedini protiv raspisivanja izbora?

– Mogu da razumem da stranka koja danas učestvuje u vladajućoj koaliciji smatra da je preostalo još posla koji treba da se uradi. Uostalom, SPS danas ima predsednika Vlade, što, uveren sam, posle narednih izbora ne bi bio slučaj. Razumem i stranačke i državne razloge. To je legitiman stav SPS, kao što i mi imamo pravo na svoj stav.

Čudi li vas što istovremeno izbore traže i stranke opozicije, od kojih neke nisu prešle cenzus ili su na ivici?

– Nekada i opozicione stranke zahtevaju izbore da bi opravdale postojanje u svom biračkom telu. Istovremeno se Bogu mole da tih izbora ne bude. Ukoliko predsednik SNS prihvati moj predlog, videćemo kako će građani oceniti rad i opozicionih stranaka.

Može li se desiti da istovremeno budu i pokrajinski izbori?

– Ključni razlog za to je upravo legitimitet, koji je pokrajinska vlast izgubila. Uostalom, DS traži izbore u Beogradu i Republici, pa zar nije korektno da ih imamo i tamo gde su oni na vlasti?

Ubedljivija većina u Skupštini za reforme

Ipak, i dalje nisu najjasniji razlozi zbog kojih tražite izbore?

– U ovom trenutku u društvu je takva atmosfera da i veliki broj opozicionih stranaka traži izbore. Najvažniji razlog je da nakon sledećih izbora sa jednom ubedljivijom većinom uđemo u dubinske društvene reforme koje će biti teške i odgovorne, da ta većina preuzme na sebe teret i da niko u naredne četiri godine ne postavlja pitanje izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari