Osim Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, koje će na izborima osvojiti bar oko 60 odsto glasova, svim ostalim partijama ne može se garantovati ni prelazak cenzusa, a kamoli da će prebaciti deset procenata, upozoravaju izvršni direktor CeSID Zoran Lučić i stručnjak Instituta za političke studije Miodrag Radojević, komentarišući za Danas „busanja u prsa junačka“ SPS, URS i LDP, koji tvrde da im je treće mesto na izborima maltene garantovano.


Ambicije socijalista i „dinkićevaca“ odavno su poznate, a sada im se pridružuje i LDP, koji je lansirao tezu da bi politički pokret koji bi, „umesto kosovske, snažno podržao evropsku ideju“ mogao na izborima da osvoji najmanje 14 odsto glasova. Stožer pokreta bio bi LDP, a pridružiće mu se, „možda čak i kao predizborni partneri“, SPO Vuka Draškovića, SDU Žarka Koraća, zatim manjinske stranke Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, sindikati i ugledne javne ličnosti.

Zoran Lučić kaže da je 14 odsto glasova za ovakav pokret moguć, ali malo verovatan rezultat.

– U poslednjih nekoliko godina sva istraživanja ukazuju na to da dve najveće stranke, DS i SNS, osvajaju više od 60 odsto glasova. U tom slučaju, ostaje tridesetak odsto za sve ostale. Mora se, dakle, uzeti u obzir i određeni procenat propalih glasova, desetak procenata, jer će ljudi glasati i za stranke koje neće preći cenzus. Dakle, ako za sve ostale preostaje 30 odsto, malo je verovatno da iko od njih, čak i u koaliciji, može da uzme pola toga. Tačnije, malo je verovatno i da će, osim DS i naprednjaka, uopšte biti stranaka koje će uzeti više od 10 odsto glasova – objašnjava Lučić za Danas. On dodaje da se, naravno, može dogoditi i to da neka koalicija manjih partija zagrabi značajniji deo glasova DS i SNS, ali da je to teško moguće.

Miodrag Radojević, komentarišući velike ambicije malih stranaka, kaže da će trka za treće mesto biti veoma važna, odnosno da će možda i prelomiti konačne rezultate.

– Čak se možda može očekivati i da će ova trka za treću poziciju, po težini i intenzitetu političkih borbi, baciti u zasenak rivalstvo i sukob DS i SNS. To je posledica malih razlika u rejtingu stranaka i toga što je to treće mesto zlata vredno. Iskustvo pokazuje da ta pozicija donosi presudan glas za formiranje vlade i lagodnu poziciju u njoj, jer teret odgovornosti pada na jačeg koalicionog partnera, dok vi uživate sve blagodeti koje vlast donosi – ističe Radojević.

Velika je enigma ko kako stoji na političkoj sceni, upozorava naš sagovornik i dodaje da sem DS i SNS niko nije siguran da će preći cenzus. U senci odgovora na to pitanje je busanje u prsa ko će biti treći. Radojević kaže da je za njega, kao analitičara, eventualni pokret oko LDP vrlo zanimljiv jer je to nastavak procesa pregrupisavanja, s obzirom na to da bi izbori mogli biti filter političke scene, a cenzus nepremostiva prepreka za mnoge stranke.

– Interesantno je to što možda niko osim SRS i DSS neće samostalno izaći na izbore. Za male stranke koalicije su slamka spasa da politički prežive, a za velike poluga za podizanje rejtinga. S druge strane, koalicije daju mogućnost za uzajamno korišćenje logistike, jer će kampanja verovatno biti i duga i skupa, a većina stranaka ima ograničene resurse – navodi Miodrag Radojević.

Radikali sa SPS?!

Potpredsednik SRS Milorad Mirčić odbacio je mogućnost postizborne saradnje sa naprednjacima, ali je rekao da je za njegovu partiju poželjan koalicioni partner SPS. Mirčić je za RTV Vojvodine rekao da će radikali na izbore izaći samostalno. „Za radikale je SPS uvek potencijalni koalicioni partner ako izborni rezultati budu takvi da bi koalicija sa njima obezbedila vladajuću većinu“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari