Pregovarački okvir EU i Srbije najverovatnije će biti objavljen 21. januara na dan međuvladine konferencije, saznaje Danas. Kako je našem listu objašnjeno, Evropska komisija će tada taj dokument objaviti na svom internet sajtu, kada bi i Srbija to isto trebalo da uradi.

Iako su u vladinoj Kancelariji za evropske integracije posle odluke Evropskog saveta Danasu govorili da će pregovarački okvir biti objavljen na njihovom sajtu čim bude preveden, to se nije dogodilo. Objašnjenje je na Odboru za evropske integracije u četvrtak dala Tanja Miščević, glavni pregovarač Srbije, rekavši da Srbija ne može da objavi taj dokument dok to ne uradi EU.

– Taman i da želimo da sva dokumenta budu javna, mi ne možemo da to uradimo, ako nemamo saglasnost druge strane. Dok god EU ima oznaku ograničenog korišćenja, ne možemo dokument da objavimo na veb-sajtu. Nema osnova da pregovarački okvir bude tajna. Međutim, njegov vlasnik, a to je EU, odlučuje kada će ga objaviti – rekla je Miščevićeva.

Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji, beogradskim medijima je rekao da će brzina kojom će se Srbija kretati na evropskom putu zavisiti od njenih napora, političke volje da se sprovedu reforme i kapaciteta Vlade da vodi pregovore. Sve to, prema njegovim rečima, zahteva formiranje pregovaračkog tima što je pre moguće.

– U tom slučaju, cilj da Srbija uđe u EU do 2020. imao bi izgleda za uspeh – naveo je Devenport.

Mišćevićeva je odgovornost za nepostojanje užeg pregovaračkog tima od desetak ljudi, eksperata za pojedine oblasti pregovora, preuzela na sebe, objasnivši da to nije učinila, jer je u pripremi za formalno otvaranje pregovora imala druge prioritete.

– Pregovarački tim Srbije postoji i u njemu je više od 2.000 ljudi. To smo svi koji učestvujemo u skrininzma i pripremi materijala, ali nemamo uži pregovarački tim u kojem može da bude 10 do 12 ljudi koje bira vlada – rekla je Tanja Miščević.

Nataša Vučković (DS), predsednica Odbora za evropske integracije, kaže za naš list da što hitnije treba formirati pregovarački tim jer članovi tima treba da učestvuju u svim fazama pregovora.

– Bilo bi dobro da je tim već bio formiran kad su počeli prvi analitički pregledi, odnosno skrininzi. Što se pregovaračkog okvira i njegove tajnosti tiče, sigurno je da „vlasnik“ dokumenta, u ovom slučaju EU, određuje da li je taj dokument javan ili tajan, kao i to na koji način se dokument distribuira zainteresovanima. Nije dobro da se ova procedura na bilo koji način mistifikuje ili da se daju kontradiktorne izjave. Zato moramo insistirati na što skorijem razjašnjenju ovog pitanja – ističe Vučkovićeva.

Ona je ukazala da su na poslednjoj sednici Odbora za evropske integracije narodni poslanici insistirali upravo na potrebi da dobiju tačne i pouzdane informacije, sada i ubuduće.

Ivan Andrić, potpredsednik LDP i član Odbora za evropske integracije i kopredsednik Odbora za praćenje primene SSPS, izjavio je za Danas da EU ne želi da pregovarački okvir bude objavljen pre zvaničnog početka pregovora 21. januara.

– Ja još nisam video pregovarački okvir i ne očekujem da on ne bude dostupan javnosti posle toga, jer je to mahom tehnički dokument. EU ograničava dostupnost javnosti nekih delova pregovora, ne zato da bi nešto krila, nego da bi delegacije zemalja članica na sastancima tokom pregovora mogle slobodno da iznose svoje stavove i vodile slobodnu komunikaciju. Nakon sastanaka, njihovi zaključci su naravno javni – objašnjava Andrić.

Komentarišući to što Srbija još nema uži pregovarački okvir, Andrić kaže da vidi da je glavni pregovarač Tanja Miščević preuzela odgovornost na sebe zbog toga, ali ukazuje da je zaista bilo važnijih poslova.

– Nije vreme za uzbunu zbog toga što nemamo uži pregovarački tim. Ipak, očekujem da on bude formiran u narednih deset dana. Podsećam da Vlada još nije formirala tela za praćenje primene SSP, iako su sve neophodne odluke donete – kaže Andrić.

Upitan da li se time što se kasni sa imenovanjem užeg pregovaračkog tima javnosti ograničava mogućnost da se izjasni o tim ljudima, Andrić navodi da je to delimično tačno, ali da Vlada vodi pregovore i da odgovornost za taj proces preuzima Vlada.

Jadranka Joksimović, članica Odbora za evropske integracije iz redova naprednjaka, kaže za Danas da pregovarački okvir nije objavljen jer je EU stavila oznaku ograničenog pristupa i kada bude skinuto ograničenje, biće dostavljeno Skupštini. Kada je reč o pregovaračkom timu, Joksimovićeva navodi da očekuje da bude predložen u narednom periodu, jer je prioritet bila priprema pregovaračkog okvira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari