Nastavak konstitutivne sednice novog saziva Skupštine Kosova, najavljen za juče, najverovatnije će se održati danas ili iduće nedelje, jer se čeka konačno političko usaglašavanje, rečeno je Danasu u Skupštini Kosova.

Posle dogovora, koji je postignut između lidera DPK i DSK Hašima Tačija i Ise Mustafe u Kabinetu predsednice Kosova Atifete Jahjaga i uz asistenciju ambasadora SAD u Prištini Trejsi Džejkobson, pregovori o sastavu nove kosovke vlade nastavljeni su juče sa Srpskom listom, potvrđeno je našem listu.

Iako su Srpska lista, a kako se spekuliše i Vlada Srbije, na početku političke postizborne krize u Prištini, tipovali na lidera AZBK Ramuša Haradinaja i postizbornu koaliciju Vljan, u vladinoj Kancelariji za KiM našem listu juče je rečeno da „Beograd ne odlučuje ko će predvoditi kosovske Albance“.

„Nama je u personalnom smislu prihvatljiv samo onaj ko je, u zamenu za našu podršku, u stanju i politički je spreman da podrži ostvarivanje ciljeva srpske zajednice – formiranje zajednice srpskih opština, povratak izbeglih i raseljenih, zaustavljanje pljačkaške privatizacije, pokretanje razvojnih projekata za srpsku zajednicu na celoj teritoriji KiM“, kažu u Kancelariji za KiM.

DPK je tokom proteklih meseci više puta tvrdila da ima predizborni dogovor sa DSK o zajedničkoj vladi, što je Isa Mustafa, za kog se tvrdi da je „nemački čovek“, posle pobede Tačijeve stranke na izborima 8. juna stalno negirao. Prema poslednjem dogovoru kod Jahjage, DPK dobija mesto predsednika Skupštine, a Mustafa će biti premijer, prenose prištinski mediji. Isti izvori najavljuju da će Tači i Mustafa imati isti broj ministarstava u novoj vladi, čiji bi jedini zamenik premijera trebalo da bude Kadri Veselji iz DPK, inače bivši šef ŠIK – Obaveštajne službe OVK, a potom i Tačije stranke.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, Mustafin „zaokret“ juče je izazvao pometnju u DSK, koja je počela da se osipa. Njegovi dojučerašnji koalicioni partneri iz Vljana – Ramuš Haradinaj (AZBK), Fatmir Ljimaj (Inicijativa za Kosovo) i Aljbin Kurti (Samoopredeljenje) najavljuju da će ostati u opoziciji, a Kurtijev Pokret poziva na proteste. U političkim krugovima u Prištini spekuliše se da je Tači uspeo ne samo da „zavadi“ DSK i AZBK, nego da članstvo obe stanke podeli oko saradnje sa DPK, tako da je bilo „pitanje odluke Zapada“ da li će u koaliciju sa Mustafom ili Haradinajem.

Ustavni sud Srbije da se izjasni

Predstavnici Skupštine AP Kosova i Metohije na čelu sa Markom Jakšićem optužili su juče Beograd da je „potpisivanjem Briselskog sporazuma predao KiM i Srbe na nemilost vlastima samoproglašene kosovske države“, kojoj je, između ostalog, poklonio hidrocentralu j jezero Gazivode, rudna bogastava, čija je vrednost, prema ruskim procenama 11 hiljada milijardi američkih dolara. Vlast je prozvana i zbog obmanjivanaj javnosti o pravom stanju na terenu i medijske blokade svih koji se protive Briselskom sporazumu. Skupština AP KiM od Beograda traži da prekine briselske pregovore sa Prištinom i da dozvoli Ustavnom sudu Srbije da se izjasni o Briselskom sporazumu.

Peticija protiv Briselskog sporazuma

– Skupština AP Kosova i Metohije, koja ne priznaje Briselski sporazum i čiji su odbornici poslednji srpski predstavnici izabrani po zakonima Srbije, pokrenuće peticiju za pokretanje krivične prijave protiv šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, zato što je kao premijer Srbije 2013. potpisao Briselski sporazum, najavili su čelnici ove skupštine juče na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru. Prema rečima Marka Jakšića krivično delo „veleizdaje ne zastareva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari