Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče s ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom o zajedničkim infrastrukturnim projektima koji će biti predstavljeni 28. avgusta u Berlinu, na konferenciji o Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi, susret je protekao u znaku priprema za konferenciju u Berlinu, a najveća pažnja bila je posvećena zajedničkim infrastrukturnim projektima i mogućnostima za njihovo finansiranje i realizaciju iz fondova Evropske unije.

Premijer Vučić je naglasio da će realizacija ovih projekata doprineti jačanju stabilnosti i većem povezivanju ljudi u regionu. Teme razgovora bile su i bilateralna saradnja, perspektive za njeno unapređenje i zajednički nastup na trećim tržištima. Dvojica zvaničnika saglasila su se da je razvoj privredne saradnje garant stabilnosti u regionu i da je neophodno nastaviti sa unapređenjem ekonomskih odnosa, naročito u pogledu pojednostavljenja postupka graničnih i carinskih formalnosti.

Zajednički je ocenjeno da je i saradnja u oblasti energetike od izuzetnog značaja. Lagumdžija se prethodno sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Ocenjujući da su odnosi „i politički i ekonomski u velikom usponu“, Dačić je na konferenciji za novinare takođe rekao da je „Srbija životno zainteresovana za stabilnost BiH i njen ekonomski razvoj“ i da „apsolutno podržava zajednički evropski put“.

„Srbija je zainteresovana i za odnose sa RS i za odnose sa Federacijom BiH i sa centralnim vlastima u Sarajevu“, rekao je Dačić, i dodao da je spreman na uzvratnu diplomatsku posetu Sarajevu. Po njegovim rečima, trgovinska razmena dve zemlje iznosi milijardu i 250 miliona evra, postoje i mogućnosti zajedničke ekonomske saradnje, kao i zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Lagumdžija je rekao da je sastanak bio izuzetno koristan i konstruktivan i da šalje pozitivnu poruku o saradnji u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari