Deveti krug briselskog dijaloga predstavnika Beograda i Priština počeo je juče prepodne, nekih 24 sata kasnije od planiranog roka, uz očekivanje zvaničnika Evropske komisije da bi dve strane mogle postići dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, ali i sprovođenju svih postignutih sporazuma, pogotovo onog o „integrisanom upravljanju prelazima/granicom (IBM)“.

Moguće je da će razgovori trajati i danas.

Pregovori je trebalo da počnu u utorak, ali se prištinska delegacija tog dana nije pojavila u Briselu, s obrazloženjem da je avio-let iz Beča, gde je bila šefica tima Edita Tahiri, otkazan. Tahirijeva je juče ujutru u sedište EK ušla na sporedan ulaz i izbegla svaki kontakt s novinarima.

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik najuticajnijeg prištinskog dnevnika Koha ditore, ističe za Danas da je javnost na Kosovu skoro ujedinjena protiv fusnote koja se predviđa uz naziv „Kosovo“ na regionalnim skupovima, a naročito protiv pominjanja Rezolucije 1244 SB UN.

„To je posledica toga što su kosovska vlada, premijer Hašim Tači i Edita Tahiri prvo bili “odlučno” protiv pominjanja Rezolucije 1244, a sada su upali u čorbu koju su sami zakuvali”, navodi Bajrami.

Kako kaže, EU pritiska da se postigne dogovor, ”ali nisam siguran koliki je taj pritisak da se usaglasi bilo kakva fusnota”. ”Za EU je sada mnogo važnije da se Srbiji obezbedi status kandidata i zato je ovaj dogovor preko potreban. No, to nije sve, jer treba videti šta će biti sa ostalim uslovima iz decembra. Pritisak je i na Beogradu, jer nije sve samo u dogovoru oko regionalnog predstavljanja Kosova i nije problem samo u fusnoti”, naglašava Bajrami.

Prema njegovim rečima, Vašington pokušava da pomogne EU, ne narušavajući pritom ono što je postignuto na Kosovu. ”Računa se da bi pristanak Beograda na formulu predstavljanja Kosova u regionalnim skupovima bilo dovoljno da i pet članica EU koje nisu priznale Kosovo pristanu da se ta formula koristi i u odnosu Kosova prema Uniji”, ukazuje Bajrami.

Naš sagovornik smatra da je takav razvoj događaja nešto što i SAD vide kao korak napred za Kosovo, jer bi se deblokirali neki procesi Prištine u odnosu s regionom i EU. ”Lično mislim da je to premalo za Kosovo i da, ukoliko bi trebalo da se pristane na neku fusnotu, onda bi ili ta fusnota trebalo da stoji ispod imena i Kosova i Srbije ili da se njome dobije pristanak Srbije da se deblokira put Kosova prema svim međunarodnim organizacijama”, zaključuje Agron Bajrami u razgovoru za Danas.

Šef beogradske delegacije Borislav Stefanović je pred početak jučerašnjih pregovora rekao da je došao potpuno spreman za dogovor koji će uključiti kompromis obe strane. „Poštovaćemo Rezoluciju 1244 i ne očekujemo da razgovori budu laki“, istakao je Stefanović, dodajući da postoji mogućnost da se dijalog nastavi i danas.

Srpski pregovarač je naveo i to da je druga tema dijaloga veoma važna, a to je dogovor o integrisanom upravljanju prelazima. „Ukoliko tehnički protokol bude pratio duh sporazuma od prošle godine, onda neće biti problema. U našem je interesu da prelazi budu funkcionalni, ali da tu nema elemenata državne granice”, ukazao je Stefanović.

Na pitanje novinara da li smatra da Srbija može dobiti status kandidata za članstvo u EU, on je odgovorio da „ne treba biti previše zaokupljen pitanjem kandidature“. Prema njegovim rečima, „ako ne bude dogovora, svi će biti na gubitku, uključujući i Prištinu“.

Tači: Mogući nemiri zbog 1244

Premijer Kosova Hašim Tači pozvao je snage bezbednosti da budu spremne i oprezne u narednim danima, jer se mogu očekivati nemiri protiv sporazuma o regionalnom predstavljanju Prištine zbog Rezolucije 1244 u fusnoti, prenosi Koha ditore. „Premijer je svestan da je pitanje fusnote veoma osetljivo i pozvao je na oprez. Moguće su reakcije, zbog čega treba biti spreman“, rekao je izvor lista koji je bio na sastanku kosovskog Saveta za bezbednost.

Klintonova: Sve je u interesu Kosova

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, u telefonskom razgovoru s premijerom Kosova Hašimom Tačijem, poručila je da Priština ima bezrezervnu podršku SAD za članstvo u EU i NATO, prenosi prištinska štampa. Klintonova je istakla da SAD „ne bi predložile smer aktivnosti koje bi bile suprotne interesima Kosova i njegovih građana u procesu evroatlantskih integracija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari