Problem - jedna vlada, a više predsedničkih kandidata 1Foto:Stanislav Milojković

Premijer Aleksandar Vučić nije odložio formiranje nove vlade zbog čekanja na ishod referenduma u Velikoj Britaniji o izlasku iz Evropske unije, kako bi eventualno napravio zaokret ka Rusiji, tvrde za Danas visokopozicionirani izvori iz političkih krugova.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Spekulacije o čekanju na odluku Britanije pojavile su se istovremeno kada je Vučić saopštio da odlaže najavljeno formiranje vlade sa 16. juna za početak jula. On je to objasnio nedostatkom vremena, pošto radi na dvadesetak sporazuma, koji treba da budu potpisani tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu 17. i 18. juna.

Vrh Vučićeve Srpske napredne stranke zasedao je u Beogradu početkom sedmice, u punom i proširenom sastavu, saznaje Danas od izvora bliskih vlasti. Razmatrana je politička situacija i doneta odluka da pokrajinski premijer bude Igor Mirović, kao i da se svuda, gde je to moguće, na lokalu, ide u koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije. Ipak, konačna odluka o ulasku lidera SPS Ivice Dačića u vladu nije doneta, jer postoji veliki otpor dela rukovodstva SNS ovoj ideji, tvrde izvori Danasa. Mada je reč samo o Dačiću, koji bi najverovatnije zadržao mesto šefa diplomatije, sagovornici Danasa smatraju da se jedan broj naprednjaka protivi ne zbog prepucavanja po medijima i štampi, nego zato što bi vladu, koja treba da iznese pun mandat, oslabila činjenica da je Dačić već najavio predsedničku kandidaturu na izborima 2017. To bi značilo da on sa pozicija vlasti vodi kampanju protiv predsedničkog kandidata vladajuće partije, odnosno SNS, procenjuju naši sagovornici.

Naši sagovornici smatraju da jak politički zaokret Vučića ka Moskvi nije moguć, mada ističu da je ruski pritisak jak. U tom kontekstu tumači se niz događaja, od nenajavljene i neslužbene Vučićeve nedavne posete Kremlju, sve do prekjučerašnje izjave Sergeja Železnjaka, funkcionera vladajuće Jedinstvene Rusije. On je, kako prenosi agencija Beta, izjavio da će Rusija verovatno biti prinuđena da preispita niz sporazuma sa Srbijom, ukoliko se Beograd duboko integriše u EU.

„Nama je potpuno jasno da ćemo pri dubokoj integraciji srpskih partnera u EU najverovatnije biti primorani da preispitamo niz sporazuma između naših zemalja, kako bi zaštitili svoje ekonomske interese“, rekao je Železnjak u onlajn intervjuu objavljenom na sajtu Jedinstvene Rusije.

Podsetimo, Železnjak je sa liderom SNP Nenadom Popovićem, koji ima tri poslanika na listi SNP, učestvovao u kampanji Vučićeve izborne liste. Svakodnevno Popović se oglašava na društvenim mrežama postovima da je saradnju sa Rusijom neophodno institucionalizovati kroz stvaranje vladine kancelarije za saradnju sa Ruskom Federacijom.

Moskva pomaže i vlasti i opoziciji

„Partija JR se u poslednje vreme čvrsto pridržava politike pružanja podrške našim srpskim partnerima, kako vladajućoj partiji, tako i opozicionim snagama u sprovođenju nezavisnog kursa u interesu građana“, rekao je Sergej Železnjak.

Novo poglavlje sa Pekingom

Dugoočekivanom posetom Srbiji kineskog predsednika Si Đinpinga biće otvoreno novo poglavlje tradicionalnog srpsko-kineskog prijateljstva, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu za kinesku novinsku agenciju Sinhua i naglasio da će to istovremeno biti šansa za dalju ekonomsku saradnju dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari