Stranka G17 plus javno postavlja pitanje ko ne dozvoljava Ministarstvu pravde da novi zakon o finansiranju političkih stranaka pusti u proceduru, nego ga drži u fioci, rečeno je Danasu u toj stranci. Iz G17 poručuju se, zbog toga što se već mesec dana čeka da Vlada Srbije usvoji taj zakon, „stiče utisak da neko iz Ministarstva pravde koči njegovo donošenje“.

 U ovoj stranci negiraju da su imali primedbi na tekst ovog akta nakon što je Radna grupa, koja je pisala zakon, završila svoj posao i da su svi ministri ove stranke spremni da ga podrže na sednici vlade.

S druge strane, Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije i članica Radne grupe, kaže za Danas da je nacrt zakona u januaru iz vlade vraćen toj grupi zbog primedbi G17 plus.

– Radna grupa je izašla u susret predstavnicima G17, smatrajući da možda postoji mogućnost da neka pitanja tokom izrade zakona nisu na pravi način rešena. Održali smo sastanak, na kojem su njihove primedbe odbijene, jer bi se njihovim usvajanjem urušio ceo koncept tog važnog propisa. To im je tada jasno rečeno. Dakle, primedbe G17 plus bile su jedan od povoda za odlaganje. Drugi je taj što je Evropska komisija tražila verziju zakona iz januara, prevedenu na engleski, sa svim naknadnim izmenama – navodi Marković.

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, rekao je našem listu da Generalni sekretarijat Vlade Srbije treba da odluči kada će se ovaj akt naći pred ministrima. On nije mogao da kaže da li u vladajućoj koaliciji postoji saglasnost za usvajanje. “DS je apsolutno spremna da podrži zakon u onom obliku koji je dostavljen iz Radne grupe”, ističe Homen.

Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS i predsednica Narodne skupštine, takođe tvrdi da su socijalisti spremni za donošenje tog zakona. Đukić Dejanović kaže za Danas da će za nju, kao predsednicu paramenta, ovaj akt biti prioritet za stavljanje na dnevni red, onda kada iz vlade bude upućen u skupštinsku proceduru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari