Partija ujedinjenih penzionera Srbije, koalicioni partner SPS, praktično je isključena iz pregovora o formiranju nove vlade, nije konsultovana u vezi s njenim programskim principima i rešenjima za buduću unutrašnju i spoljnu politiku zemlje, niti o međustranačkoj podeli resora.

Ovo je rečeno Danasu u PUPS, odakle poručuju da ponašanje SNS, SPS i URS smatraju „ponižavanjem, uvredom i marginalizacijom“ partije koja u novom sazivu Narodne skupštine ima 12 mandata, bez kojih Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić neće moći da naprave novu poslaničku većinu.

SNS, SPS i URS u dosadašnjem toku pregovora o vladi uopšte nisu razmatrali tri osnovna principa s kojima je PUPS vodio izbornu kampanju na listi sa socijalistima i Jedinstvenom Srbijom – da „penzije prate plate“, da socijalna politika Grada Beograda bude model za celu državu, te da se usvoji zakon o socijalnom preduzetništvu. Ovo u partiji penzionera smatraju nedopustivim.

„Umesto da u razgovorima o vladi učestvujemo kao ravnopravan partner, svedeni smo na dekor za TV kamere. Kada vidite našeg predsednika Jovana Krkobabića na zvaničnim sastancima, to je samo reda radi, običan protokol, na šta više ne želimo da pristajemo. Naši birači nisu budale. Bićemo u vladi isključivo ako nas tretiraju s poštovanjem i ako naša tri ključna principa budu uvažena. Bez toga, SNS, SPS i URS bolje da ne računaju na nas, a većinu neka traže na nekoj drugoj strani“, poručuju iz PUPS.

Pojedinačno gledano, PUPS je ubedljivo druga po snazi stranka u koaliciji sa SPS, koji ima 25 poslanika i JS, sa sedam mandata. U koaliciji sa SNS i URS, PUPS bi bio ukupno četvrti po snazi, iza naprednjaka (64 mandata) i „regiona“ (13 mandata, svega jedan više od „penzionera“). Bez poslanika PUPS, Dačić, Vučić i Dinkić ne bi mogli da naprave vladu – imali bi 118 poslanika, osam manje od neophodnog minimuma.

Ovoga su u PUPS i te kako svesni, pa postavljaju pitanje – zar naprednjaci, socijalisti i URS misle da imaju blanko podršku njihovih 12 poslanika? Odgovor je jednostavan – samo ako principi PUPS budu uključeni u program nove vlade, njihovi poslanici glasaće za njen izbor.

Zanimljivo je da PUPS, iako za sada lojalni član koalicije koja namerava da formira vladu s naprednjacima i URS, u isto vreme izuzetno dobro sarađuje sa DS na nivou Grada Beograda.

Zamenik lidera demokrata i gradonačelnik Dragan Đilas potpisao je koalicioni sporazum s potpredsednikom PUPS Milanom Krkobabićem o saradnji, kojim su uvaženi programski principi „penzionera“. Štaviše, u obraćanju odbornicima novog saziva Skupštine grada, Đilas je čak istakao da mu je izuzetno žao zbog toga što je Krkobabić odlučio da više ne bude zamenik gradonačelnika.

Milan Krkobabić je, podsetimo, na majskim izborima bio nosilac beogradske liste SPS-PUPS-JS, koja je osvojila 9,6 odsto glasova i sa 13 odbornika treća je po snazi u Skupštini grada.

Kako poručuju iz PUPS, „na pamet im ne pada“ da na nivou Beograda izlaze iz koalicije sa DS, ma šta o tome u budućnosti mislio SPS, a što se tiče učešća u republičkoj vladi sa SNS, socijalistima i URS kažu – „videćemo šta će biti“.

Prljava kampanja protiv „penzionera“

U partiji čiji je lider Jovan Krkobabić posebno su ogorčeni na, kako ističu, prljavu kampanju koja se protiv njih vodi u medijima. Priče o tome da funkcioneri te stranke traže za sebe mesta guvernera NBS, direktora Razvojne banke, ministra trgovine ili direktora BIA, „obična su podmetačina“, kako bi se narušio ugled i smanjio potencijal PUPS u pregovorima o vladi. „Niti smo tražili neki resor, niti nas je iko pitao šta bismo želeli“, kažu u ovoj partiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari