Vanredni izbori o kojima se intenzivno govori sve su manje realna opcija, saznaje Danas u krugovima koji komuniciraju sa Vladinim strukturama. Umesto njih, prema ovim saznanjima, premijer Vučić izvršiće rekonstrukciju svoje Vlade.

Glavni protivnik ideje o izborima po svemu sudeći jeste Međunarodni monetarni fond, koji smatra da bi izborna kampanja poremetila ritam neophodnih reformi, i zakočila i odložila reformske procese koji su u toku. MMF procenjuje da bi izbori bili nepotrebno gubljenje vremena. Ako bi se premijer Vučić odlučio na taj korak – Predsedništvo njegove stranke ovlastilo ga je da on donese odluku, premda je stav ovog najvišeg partijskog organa da su izbori potrebni – u tom bi slučaju MMF navodno na izvesno vreme zamrzao svoju podršku, dok se ne raščisti situacija. U pitanju je suštinska dilema, prenosi Danasov izvor.



 

U našoj političkoj klimi daleko je zanimljivija, međutim, priča o rekonstrukciji Vlade. Prema istim krugovima, Dačić bi ispao iz Vlade, ali se ne spominje niko ko bi ga nasledio na mestu šefa diplomatije. Veruje se da se time otvara mogućnost da premijer u svoje ruke uzme i poslove ministra spoljnih poslova. Zorana Mihajlović ostala bi bez funkcije, sa teretom „afere Zlatibor“, kao i ministar odbrane Bratislav Gašić, na čijem je mestu viđena Jadranka Joksimović. Za njega se traži mesto u diplomatiji.

Vulin bi, prema ovoj kombinaciji, uzeo funkciju ministra unutrašnjih poslova, dok bi Stefanović u tom slučaju prešao u Beograd, na mesto gradonačelnika. Mali bi i dalje ostao čovek od Vučićevog najvišeg poverenja, samo na nekom drugom položaju. Govori se, takođe, da ima još jedan broj ministara koji nisu u stanju da ispune bazične zadatke, ali oni nisu predmet ovih spekulacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari