Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić napravio je dogovor sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da njih dvojica ostvaruju kontakte u inostranstvu na što više različitih strana. To je, kako kaže Dačić za Danas, razlog zbog kojeg on nije bio u poseti Nemačkoj sa premijerom.

„U Berlinu je bila radna poseta premijera i nije ni bilo predviđeno da ja idem. Inače, premijer i ja smo se dogovorili da što više kontakata ostvarujemo na različitim stranama, odnosno da posete budu na različitim nivoima, on na nivou premijera, ja kao ministar. Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer je trebalo da dođe u Beograd, ali termini nisu bili usaglašeni sa njihove strane“, ističe Dačić za Danas.

Jučerašnji susret sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom potpredsednik Vlade objašnjava za naš list neophodnim pripremama za dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u ponedeljak (16. juna). Inače, istim povodom, Dačić se sastao sa Čepurinom i pre desetak dana.

„Lavrov nije bio u Beogradu tri godine i nije bilo bilateralnih poseta na nivou Ministarstva spoljnih poslova, što je nedopustivo i za odnose sa nekim drugim zemljama, a kamoli sa Rusijom. Tema susreta sa Lavrovim biće razgovori o odnosima Rusije i Srbije“, kaže Dačić.

Na pitanje kako Rusija doživljava zvanični stav Srbije o poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, Dačić kaže da to ne predstavlja problem u odnosu sa Rusijom. „Rusija ima razumevanja za naš stav o poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine“, naglašava Dačić.

Susret sa Tepavcem

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je juče sa nekadašnjim ministrom spoljnih poslova SFRJ Mirkom Tepavcem, čija je iskustva nazvao veoma značajnim „naročito u trenutku kada je Srbija na putu da postane članica EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari