Sticajem raznih okolnosti, a pre svega zbog one poznate vašingtonske „crne liste“ od pre par decenija (sa koje je izuzet 2009, kad je skinuo šinjel Šešeljovih radikala) Tomislav Nikolić dočekao je juče da, najzad, iskorači i na teritoriju SAD. Istina, od letos je, u svojstvu nam novoizabranog predsednika, gostovao par puta u kancelariji i rezidenciji američke ambasade u Beogradu, ali to se baš nešto i ne računa.


Ovo sad je, međutim, nešto sasvim drugo – i ono pravo. Predsednik Srbije, naime, od sinoć zvanično boravi u Njujorku, gde će se sutra pojaviti među prvim govornicima u debati na predstojećem dvonedeljnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Te debate, po ustaljenom običaju, počinju pretposlednjeg utorka u septembru, a jednu od tradicija tih okupljanja čini veče pre toga i prijem za šefove stranih delegacija i ostale ugledne goste koji priređuje predsednik zemlje domaćina u velelepnom njujorškom hotelu Voldorf Astoria. Na tom prestižnom prijemu, inače, gužva će večeras biti veća nego ikad jer je broj članica UN povećan u proteklih godinu dana na 193, a tu će se pojaviti bar još pedesetak najviše rangiranih predstavnika svih mogućih svetskih i regionalnih organizacija, kao i mnogih drugih gostiju tog kalibra.

Protokol za tu priliku (kombinovan sa maksimalno pojačanim bezbednosnim merama) predviđa i za večerašnji prijem da sve zvanice sačekaju u podugačkoj koloni pre nego što dođu na red za uobičajeno predstavljanje, pozdravljanje, par prigodnih rečenica i fotografisanje sa Barakom Obamom, predsednikom SAD.

Ceo taj ugođaj susreta svakog pozvanog gosta sa predsednikom SAD, imajući u vidu broj zvanica i vreme trajanja prijema (do dva i po sata), praktično je time sveden na ne više od nekih tridesetak sekundi. Naravno, posle rastanka sa domaćinom, gostu ostaje preostalo za eventualni kontak t sa ostalim zvanicama ili dostupnim predstavnicima američke administracije.

Naš Tomislav Nikolić biće večeras jedan od tih mnogih ostalih gostiju u Voldorf Astoriji i oko toga, u principu, nema ničeg spornog. Jer, to tako ide, to su pravila te vrhunske svetske diplomatije. Kao što, takođe, nije neuobičajeno, i na ostalim stranama, da se prisustvo u tom „itd. društvu“ na Obaminom prijemu maksimalno kasnije koristi za domaću medijsku upotrebu (snimak s domaćinom, posebno) i interpretira kao, maltene, centralni deo te hotelske uvertire nastupajućeg zasedanja Generalne skupštine.

To, međutim, tako ide iz godine u godinu i tu pomoći nema. A, suština je da će to biti uvodno zagrevanje pred glavnu predstavu, u vidu dvonedeljne debate najviših predstavnika 193 države, koja počinje sutra ujutru u 9 sati po lokalnom vremenu (15 sati po beogradskom). Zahvaljujući predsedavanju bivšeg ministar spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića na tom skupu, Nikolić je dobio privilegovano treće mesto na listi govornika, posle svečanog otvaranja (pre njega govoriće predsednici Brazila i Amerike) što će mu omogućiti da svoje preostalo njujorško vreme iskoristi za neformalne kontakte sa ostalim učesnicima.

Saopštava se da će ti Nikolićevi susreti „na marginama zasedanja UN“ ponajviše biti posvećeni nastojanjima za pomakom u rešavanju problema Kosova. S druge strane, vašingtonski izvori najavljuju da će visoka predstavnica EU Ketrin Ešton biti i za njih „glavni izvođač posredničkih radova na tom terenu“ (uključujući i posredovanje u rukovanju predsednika Srbije i Kosova), dok će se šefica američke diplomatije Hilari Klinton isključivo posvetiti „za SAD prioritetnim pitanjima međunarodnih političkih i ekonomskih odnosa“. Pored ostalih prečih i važnijih poslova, na to tekuće UN distanciranju Vašingtona, saznaje se, uticalo je (po sistemu „prst u oko“) i Dačićevo ponovno agitovanje, od pre par dana, za „podelu Kosova, kao jedino rešenje tog problema“.

Sam Barak Obama, inače, svešće ovog puta na minimum svoj angažman na otvaranju nove sezone svetskog parlamenta. Posle večerašnjeg prijema i sutrašnjeg učešća na otvaranju plenarne debate, on će odleteti u Ohajo, gde ga čeka nastavak kampanje za novembarski obračun sa Romnijem.

Tadićeva lista čekanja

Nikolićev prethodnik Boris Tadić tri puta je učestvovao u radu Ujedinjenih nacija na zasedanjima koja je otvarao Barak Obama (2009, 2010. i 2011). Prisustvovao je i Obaminim prijemima uoči početaka zasedanja – ali se na tome sve završavalo. Bar kad je reč o onom priželjkivanom sledećem koraku u vidu njegove zvanične posete SAD. Što se toga tiče, iz Tadićevog okruženja je, negde pre godinu i po dana, bilo čak i najavljeno novinarima da tadašnjem nam šefu države „predstoji skori odlazak u Vašingtonu“. Taj sanak pusti, međutim, nije mu se ispunio do kraja mandata… A, za dalje će se videti. Sad je red na Nikolića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari