Osnovni cilj vlasti u Beogradu je da Evropska komisija u svoje mišljenje o spremnosti Srbije za sticanje statusa kandidata, koje bi trebalo da saopšti do 12. oktobra, u bilo kom kontekstu uvrsti reči „početak pregovora o pristupanju“, rekli su Danasu dobro obavešteni izvori iz srpske vlade.

S druge stane, diplomatski sagovornici našeg lista iz Brisela upozoravaju da u EU ima mišljenja da bi određivanje datuma pregovora trebalo da zavisi od „kooperativnosti“ Srbije u vezi sa severom Kosova, odnosno stavljanjem te teritorije pod kontrolu vlasti u Prištini.

Prema rečima Danasovih izvora iz vlade u Beogradu, Srbiji je posle hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića „osiguran“ status kandidata za članstvo, dok je određivanje datuma početka pretpristupnih pregovora „veoma neizvesno“, s obzirom na stepen ostvarenih reformi. To potvrđuje i prekjučerašnja izjava predsednika Borisa Tadića koji je, po povratku iz Brisela gde se sastao s predsednikom Saveta EU Hermanom van Rompejom, potvrdio da Srbiji „nije obećano“ da će do kraja 2011. dobiti datum početka pregovora, ali da će ona sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se to desi.

Izvori Danasa u vladi u Beogradu navode da srpski političari i izaslanici u zemljama EU lobiraju da mišljenje EK „prevaziđe ocenu da je Srbija spremna za sticanje statusa kandidata“ i da pregovori o članstvu „na neki način budu uvršćeni“ u taj dokument. Kako objašnjavaju, brojni su modaliteti uključivanja pregovora u mišljenje Komisije. EK može da navede da je njihov početak povezan sa završetkom ratifikacije SSP u svim zemljama članicama EU, zatim da će početi po sprovođenju reformi i usvajanju i primeni preostalih zakona iz evropske agende ili da bi mogli da počnu za nekoliko meseci, „dok se ne reše preostala otvorena pitanja“, koja se uglavnom odnose na dijalog Beograda i Prištine.

Pomenuto odlaganje „za nekoliko meseci“ u odnosu na decembar, kada zaseda Savet EU, tačno se podudara s izjavama visokih zvaničnika Srbije, koji očekuju pregovore na proleće 2012, pozivajući se na primer Hrvatske koja je istovremeno dobila status kandidata i datum pregovora, koji su odloženi do lociranja generala Ante Gotovine, koga je u tom periodu tražio Haški tribunal.

Ipak, kako nam je rečeno, Srbija je „u potpunosti svesna da mora da nastavi da sprovodi reforme i na taj način stvara pozitivnu atmosferu i čvrstu osnovu za eventualnu takvu odluku“.

Situacija bi mogla znatno da se zakomplikuje ako u EU prevagne mišljenje „nekih zemalja“ da Srbija ne bi trebalo da dobije datum pregovora sve dok sever Kosova ne bude na neki način stavljen pod upravu vlade u Prištini. Danasovi diplomatski izvori iz Brisela ističu da će upravo sever Kosova „biti najveći izazov za srpske političare“, a da bi „pritisci na Srbiju u tom pogledu mogli biti različiti“. U najboljem scenariju, u okviru dijaloga Beograda i Prištine postigao bi se dogovor oko konkretnih pitanja koja se odnose na život stanovništva na Kosovu, kojim bi bile obuhvaćene i srpske opštine na severu.

Kako bi dobijanje datuma pregovora bilo što izvesnije, srpski zvaničnici krenuli su u „ofanzivu“ na Brisel, koju je počeo predsednik Boris Tadić. On je, prema navodima medija, prilikom posete sedištu EU, tokom koje se sreo s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, ugovorio niz sastanaka srpskih i evropskih zvaničnika, u cilju učvršćivanja pozicije Srbije pred 15. jun, kada EK počinje da piše mišljenje o kandidaturi.

Prema nepotvrđenim najavama, sredinom naredne nedelje u Brisel ide vicepremijer Božidar Đelić, koji bi trebalo da se sastane sa evropskim komesarima zaduženim za finansije Olijem Renom i Janušom Levandovskim. Potom, prema najavama medija, u prestonicu EU trebalo bi da ode i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, kako bi 22. i 23. juna razgovarao s visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, predsednikom Evropskog parlamenta Ježijem Buzekom i komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Ipak, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da srpske vlasti ne bi trebalo da troše energiju na spekulacije i beskorisno lobiranje za dobijanje kandidature, jer Brisel računa samo činjenice i rezultate.

Istovremeno, direktor Direkcije EU za Zapadni Balkan Pjer Mirel, na jučerašnjem sastanku s Božidarem Đelićem, izjavio je da nema novih uslova za Srbiju da bi dobila status kandidata i datum početka pregovora, već da važe samo oni koji su dati u Kopenhaškim kriterijumima i SSP-u. Đelić je poručio da će Srbija ispuniti sve svoje obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari