Koalicioni partneri u Vladi Vojvodine DS, LSV i SVM, bar prema članovima tog organa, ali ne i u Skupštini Vojvodine prilikom nedavnog glasanju o rekonstrukciji pokrajinske vlasti, još nisu razgovarali o svojim odnosima iako je od izostanka podrške SVM rekonstrukciji prošlo više od dve nedelje.


Maja Sedlarević, članica Predsedništva LSV, za Danas kaže da te razgovore očekuje u skorijem periodu jer jer u narednih nekoliko nedelje treba usvojiti budžet za narednu godinu.

– Pre toga očekujem razgovore i razjašnjavanje situacije – navela je ona. Sedlarević je prekjuče u ime LSV uputila pitanja SVM kako bi pozicija stranke Ištvana Partora bila jasnija, odnosno da li je SVM u opoziciji ili u vlasti i da li postoji mogućnost za dalju saradnju.

LSV je pitao da li će poslanik SVM u Evropskom parlamentu, ukoliko dođe do sukoba interesa između Srbije i Mađarske, glasati u korist Srbije ili Mađarske, da li je SVM za promenu ustavnopravnog položaja Vojvodine ili nije i da li SVM smatra da je Vojvodina opljačkana poklanjanjem NIS ili nije.

Kako se navodi u saopštenju LSV, „ukoliko garancije i odgovori izostanu, pokrajinska vlast može funkcionisati i uz podršku 63 poslanika“. U saopštenju piše da „SVM ima pravo da promeni političko mišljenje i posle 14 godina počne da sarađuje sa SNS, ali ne može da sedi na dve stolice. Budući da je pokrajinska većina uzdrmana zahvaljujući Ištvanu Pastoru i njegovom dogovoru sa SNS, SVM ako želi da ostane u našem društvu mora dati nekakve garancije o svom budućem ponašanju. Ne želimo da pred svako glasanje strepimo kakve će dogovore oni postizati sa SNS, i da li će opet odbijati inicijative suštinski važne za AP Vojvodinu. Samo na taj način možemo razgovarati o daljoj saradnji“.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa iz SVM juče nismo mogli da dobijemo odgovore na ova pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari