Sednicama Skupštine Srbije, od početka aktuelnog saziva 16. aprila do 1. novembra, prisustvovalo je 207 građana, koji su sa galerije Velike sale u Domu Narodne skupštine pratili rad narodnih poslanika. Prema podacima koje je Danas dobio od skupštinskih službi, tokom prošle godine broj građana koji je želeo da uživo posmatra skupštinske rasprave umesto na televizijskim prenosima iznosio je 899.

Kada je reč o ukupnom broju građana koji su posetili zgradu Doma Narodne skupštine u Beogradu, među kojima su oni koji su prisustvovali sednicama kao i oni koji su „turistički“ posetili ovo zakonodavno telo, od početka godine bilo ih je ukupno 4.018. U 2013. godini, međutim, bilo je duplo više posetilaca nego lane, tačnije 8.476.

„Zainteresovani građani mogu da prate rad na sednicama Narodne skupštine sa galerije Velike skupštinske sale, uz prethodno traženu i dobijenu saglasnost generalnog sekretara. Potrebno je da upute prijavu za posetu, odnosno zahtev generalnom sekretaru za prisustvovanje sednici Narodne skupštine. Prijavu je moguće podneti i elektronskom poštom, a nakon dobijene saglasnosti, zaposleni u Grupi za edukaciju dogovaraju posetu sa zainteresovanom grupom građana, odnosno podnosiocem zahteva“, objašnjavaju u Skupštini Srbije dodajući da su na internet stranici skupštine (www.parlament.rs) objavljeni kontakti i objašnjenje posete Narodnoj skupštini.

Prema podacima inicijative Otvoreni parlament, koju sprovodi Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), od početka ovog saziva skupštine ukupno je bilo 79 radnih dana, tokom kojih se raspravljalo o 116 usvojenih zakona, a od kojih je 80 doneto po hitnoj proceduri. Građani koji su posetili parlament najviše su bili u prilici da čuju Zorana Babića (SNS), koji je dosad imao 279 obraćanja, zatim Vladimira Pavićevića (Nova stranka) sa 245 obraćanja, Zorana Živkovića (Nova stranka) sa 216, Borislava Stefanovića (DS) sa 209, Vladimira Đukanovića (SNS) sa 190 i Gordanu Čomić (DS) sa 173 obraćanja.

Iako je ranije bila praksa da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu članovi Vlade Srbije odgovaraju na poslanička pitanja, koja je trebalo da bude nastavljena i u ovom sazivu, poslanici su u ovom sazivu to činili samo dva puta. Sednice namenjene poslaničkim pitanjima bile su zakazivane samo u maju i julu, postavljeno je ukupno 40 pitanja od 19 poslanika.

Poslanici ne odgovaraju na pitanja

Od konstituisanja novog saziva do 20. novembra građani su putem portala Otvoreni parlament postavili ukupno 458 pitanja narodnim poslanicima, od čega je odgovoreno na manje od deset odsto pitanja, tačnije svega 42 puta. U okviru ovih 458 pitanja nalaze se i dve velike akcije „Pravo za mame“ i „Konvencija protiv nasilja prema ženama“, na koje su organizacije pozivale poslanike putem sajta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari