klimt aukcijaFoto: Alex HALADA / AFP / Profimedia

Slika Gustva Klimta koja se 100 godina smatrala izgubljenom prodata je za 30 miliona evra na aukciji u Beču.

Klimt je nedovršenu sliku Portret gospođice Lizer napravio na proleće 1917. godine, kada je bio jedan od najproslavljenijih portretista u Evropi.

Sve dok aukcijska kuća nije u januaru ove godine najavila da je slika pronađena, bila je dostupna samo njena crno-bela fotografija.

Ponovno pojavljivanje ove slike koja je nastala samo godinu dana pre Klimtove smrti, zajedno sa zanimljivom pozadinskom pričom, stvorila je prilično interesovanje javnosti.

Zbog toga je oko 15 hiljada posetilaca došlo da vidi sliku uživo dok je bila izložena pre aukcije, na kojoj se očekivalo da će biti prodata za sumu između 30 i 50 miliona evra.

Neka od pitanja u vezi sa slikom nisu dobila odgovore, jer se ne zna ko je tačno subjekat, iako se veruje da je u pitanju jedna od ćerki Adolfa ili Justusa Lizera, bogate braće industrijalaca.

Nakon Klimtove smrti, slika je završila kod porodice Lizer, iako je bilo teško utvrditi koja grana porodice polaže pravo na nju, a ne zna se gde je bila između 1925. i 1961. godine.

Njen put posle toga je manje-više poznat, ali aukcijska kuća nije želela da otkriva kod koga je slika bila na kraju i odakle je došla na prodaju.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari