Gustav KlimtFoto: ROLAND SCHLAGER / AFP / Profimedia

Slika najpoznatijeg austrijskog slikara Gustava Klimta nedavno je otkrivena u privatnoj kolekciji u Austriji i biće ponuđena na aukciji 24. aprila, saopšteno je danas.

„Portret gospođice Lizer“ iz 1917. godine, jedno od kasnijih umetničkih dela Klimta koje je naručila jedna bogata jevrejska porodica, čiji je poslednji poznati vlasnik umro u deportaciji 1943. godine, predstavljena je danas javnosti u Beču, prenosi Beta.

Slika, veoma dobro očuvana, poslednji put se pojavila na izložbi u Beču 1925. godine, o čemu svedoči crno-bela fotografija, jedini dokaz njenog postojanja.

Slika je zatim nestala pre nego što se ponovo pojavila u javnosti kada su njeni sadašnji vlasnici nasledili delo od dalekih rođaka, koji su je posedovali od 1960-ih godina.

Šta se u međuvremenu dogodilo sa slikom ostaje misterija, uprkos istragama, rekao je novinarima stručnjak Ernst Ploil.

Slika koja predstavlja mladu brinetu, čija se jakna sa šarama ističe na crvenoj pozadini, mogla bi da bude prodata između 30 i 50 miliona evra.

Gustav Klimt (1862-1918) je bio austrijski simbolistički slikar i jedan od osnivača Bečke secesije.

Njegovi radovi obuhvataju slike, murale, crteže i druge umetničke discipline, posebno primenjene umetnosti. Danas su većim delom izloženi u Bečkoj secesionoj galeriji. Klimtov primarni subjekt bilo je žensko telo, i njegovi radovi su prožeti eroticizmom.

Veliki broj njegovih crteža se nalazi u privatnim kolekcijama bečkih kolekcionara koji ih čuvaju kao najveće blago.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari