Braćo Srbi i sestre Srpkinje, haški tribunal me na brutalan način izbacio iz ševeningenske tamnice. Niti sam to tražio, niti su postavljali uslove, već su želeli da me se što pre otarase – prve su reči kojima se lider radikala Vojislav Šešelj obratio pristalicama, nakon povratka u Srbiju.

Izgovorio ih je u sedištu Srpske radikalne stranke u Zemunu, sa balkona zgrade. Njegov govor je više puta bio prekidan skandiranjem „Vojo Srbine“ i uvredama premijeru Vučiću.

Obrazlažući odluku Tribunala po kojoj je pušten na privremenu slobodu, Šešelj je pojasnio termin.

– To „privremeno“ će trajati sve dok radikali ne obore sa vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, otpadnike i srpske izdajnike, koji su prodali svoju čast i karakter i postali sluge zapadnih sila. Kada su izdajnički naprednjaci došli na vlast, nijednom nisu postavili pitanje nelegalnosti Haškog tribunala – rekao je Šešelj, dodajući da je obećao da će rasturiti Tribunal. „Doduše, borba je trajala malo duže nego što sam očekivao, ali pobedi se u zube ne gleda“. Sud u Hagu je opisao kao „ranjenu globalističku zver“ koja uništava živote istaknutih srpskih političara i generala.

– Sudi se onom najvrednijem u srpskom narodu i to samo zato što su Srbi. Izriču im drakonske kazne i šalju na robiju. A ova, kao i prethodna vlast, ćute – poručio je Šešelj, praćen skandiranjem pristalica. Govor je završio rečima „Živela velika Srbija“. Kao što su prisutni slikali njega, slikao je i on njih sa balkona, mobilnim telefonom. Okupljeni su komentarisali da Šešelj dobro izgleda i da se gotovo nije promenio „samo je malo smršao“

Pristalice radikala su nosile stranačke zastave i zastave sa Šešeljevim likom. Pre obraćanja lidera SRS orila se muzika, pevale se četničke pesme, palile se baklje.

Dok je atmosfera ispred sedišta SRS bila vesela i „raspevana“, prethodno, na beogradskom aerodromu, bilo je posve drukčije – od euforije do stampeda koji je mogao da ugrozi živote. Naime, pristalice radikala počele su da se okupljaju još tokom prepodneva, iako je sletanje aviona u kojem se nalazio njihov lider najavljeno za oko 13 časova. Automobili su stizali iz raznih krajeva Srbije, a već oko 12 časova hol u aerodromu je bio pun. Pristalice svih uzrasta, od kojih je najviše bilo omladine, skandirali su u pevali, ogrnuti zastavama. U jednom momentu neko je uzviknuo „Evo ga Voja“. Nastala je euforija, mnogi su se rasplakali uključujući i funkcionerku SRS Natašu Jovanović.

– Lažna uzbuna. Šta da vam kažem, kako se osećam… Srce hoće da mi iskoči od sreće. Današnji dan je veliki dan za Srbiju. Ovde imate mlade ljude koji nisu članovi stranke. Mnogi od njih su bili u osnovnoj školi kada je Šešelj otišao da se bori sa Haškim tribunalom – rekla je Jovanovićeva za naš list.

Šešelj je sleteo na beogradski aerodrom u pet do jedan redovnim letom iz Haga. Tada je više stotina pristalica radikala pokušalo da uđe u hol aerodroma. Obezbeđenje SRS jedva je uspelo da napravi prolaz za Šešelja. U susret mu je prvi krenuo zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović, praćen trubačima. Svirali su naizmenično „Marš na Drinu“ i „Srpka se truba s Kosova čuje“. Kada se Šešelj pojavio, nastao je pravi stampedo. Pristalice radikala rušile su sve pred sobom. Neke žene su vrištale i padale u nesvest. „Svega ovog ne bi bilo da je policija obezbeđivala skup“, rekao nam je jedan od članova obezbeđenja SRS, pokušavajući da napravi red.

Lider radikala se nije zadržavao na aerodromu, gde su ga sem stranačkih kolega dočekali i supruga i sinovi, već se uputio pravo u sedište stranke u Zemunu. Dobrog raspoloženja, rekao je da su ga optuženici iz pritvorske jedinice Haškog tribunala ispratili uz dobre želje. „Pavković mi je skuvao špagete, a Tolimir mi je kupio jogurt“, rekao je Šešelj. Prvi utisak o njegovom fizičkom stanju je da izgleda bolje od očekivanog s obzirom na medijske informacije o njegovoj bolesti koja je i razlog za puštanje. Međutim, oni koji poznaju lično Šešelja iz vremena pre pritvora tvrde da se on i te kako fizički promenio.

U sedištu SRS priređena je gozba. Nakon ručka, više od pola sata je razgovarao sa saradnicima, a potom se obratio pristalicama sa balkona. Ispraćen je burnim aplauzom i bakljama, poručivši da će stranka danas imati redovnu sednicu u podne i najavivši veliki miting na Trgu republike u subotu. Potom se uputio ka svojoj porodičnoj kući u Batajnici.

Vučić: Želim mu dobro zdravlje

Vojislavu Šešelju želim dobro zdravlje i ukoliko je bolestan, da se što pre oporavi, ništa drugo nije važno, izjavio je premijer Aleksandar Vučić. Želim mu dobro zdravlje. Postoje različite politike, uvreda i rada i samopregora, a ja prihvatam ovu drugu, rekao je Vučić novinarima u Boru.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što pojedine televizijske stanice iz minuta u minut prate dolazak lidera radikala „čija je to televizija?“, i nakon što je dobio odgovor „američka“ slegnuo je ramenima. Novinarka N1 TV zapitala je šta je značilo njegovo pitanje, Vučić je rekao da je to prosto pitanje, te da toj televiziji želi uspešan rad i da, inače, podržava američke investicije u Srbiju.

Reagovanja

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je slučaj Šešelja „neefikasnost međunarodne pravde“, dok je premijer Zoran Milanović ocenio da bi Šešelj u svakoj državi bio osuđen. „Vrlo je žalosno i obeshrabrujuće da Sud, u kojeg su toliki verovali, nije bio u stanju kroz te silne godine dovesti postupak do kraja“, rekao je Josipović u Osijeku. Premijer Zoran Milanović ocenio je da je „samo ono što je Šešelj izgovorio u 90-ima teško krivično delo“. „Taj čovek je pozivao na istrebljenja i ubistva, i bio bi osuđen u svakoj državi“, rekao je Milanović u Saboru gde je odgovarao na pitanja poslanika.

Predstavnici udruženja koja okupljaju preživele žrtve i porodice žrtava genocida i zločina počinjenih tokom rata u BIH, saopštili su u Sarajevu da će uputiti protestno pismo svima koje smatraju odgovornim za rad Haškog tribunala, jer su ogorčeni odlukom da se Šešelj privremeno pusti.

Predsednica HO Sonja Biserko ocenila je da je Šešelja najbolji simbol svega onoga što se u Srbiji i dalje dešava i da, iako nije planirano, skup posvećen temi „Otpor ekstremizmu“ koincidira sa njegovim povratkom iz Haškog tribunala. Njegov povratak je prikazan na vrlo reduciran način i, ukazala je Biserko, izostaje suština zašto je on uopšte otišao u Hag i za šta je odgovoran. Dodala je da je Šešelj simbol „etničkog čišćenja“.

Puštanje Šešelja ima „isključivo humanitarni značaj za njega samog i za njegovu porodicu i prijatelje“, izjavio je ministar energetike i član Predsedništva SPS Aleksandar Antić. „Vlada Srbije je u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu Šešelja iskazala punu odgovornost i uložila napor da do tog puštanja dođe, što bi učinila i u slučaju bilo kog drugog građanina Srbije koji bi se našao u sličnoj poziciji“, izjavio je Antić.

„Da li će i kako povratak Šešelja uticati na političku scenu u Srbiji zavisi od njegovog zdravstvenog stanja i od toga koliko će imati energije da krene u političku borbu. Očekujem da će tražiti obračun i aktivnost usredsrediti na SNS i premijera Vučića, koga je smatrao svojim političkim sinom“, kaže za Danas predsednica DSS Sanda Rašković Ivić. Ona smatra da je Haški tribunal pustio Šešelja na privremenu slobodu „zato što mu, osim vređanja Suda nije mogao ništa da pronađe i zato što, imajući u vidu broj Srba koji su umrli u Hagu i Šešeljevu bolest, ne bi bilo zgodno da se tako nešto ponovi“.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kazao je će povratak lidera SRS malo povećati rejting stranke čiji je lider, ali da ne očekuje da će SRS imati snagu da sruši vlast. „1990-ih kada je Šešelj pravio rejting SRS-a kao podršku je imao Miloševićev režim, a na takvu podršku države sada neće moći da računa“, kazao je on. Ocenio je da izjava da želi da obori vlast Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića nije nimalo iznenađujuća. „To je očekivana politička poruka za sve one koji znaju kako se on izjašnjavao. U toj poruci nema ničeg iznenađujućeg. Ja mislim da su njihovi (SRS) resursi za takav jedan projekat jako mali“, navodi Stanković.

Analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da je sigurno da će Šešeljev povratak iz Haga imati značajan uticaj na srpsku političku scenu, ali da je njegov cilj – rušenje vlasti – preambiciozan. „Sam cilj rušenja vlasti deluje preambiciozno i preoptimistički s obzirom na sve što se izdešavalo i na poodmakle društvene procese u Srbiji tokom njegovog odsustva, pogotovo ako ništa ne bude promenio u nastupu u odnosu na ono vreme kada je vladao domaćom poltičkom i medijskom scenom“, kazao je Vukandinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari