Jelena Išinbajeva: "Ženski Bubka" u Strazburu 1

„Žaliću se Međunarodnom sudu za ljudska prava, jer je ovo diskriminacija na nacionalnoj osnovi, dokazaću IAAF i Svetskoj antidoping agenciji da su pogrešili“, izjavila je ruska atletičarka Jelena Išinbajeva posle odluke Svetske atletske federacije (IAAF) da ruskim atletičarima zabrani nastup na Olimpijadi u Riju.

 

Išinbajeva je jedna od najvećih atletičarki današnjice, dvostruka olimpijska pobednica, sedmostruka svetska prvakinja, žena koja je u skoku s motkom postavila 17 svetskih rekorda na otvorenom i 13 u dvorani, od toga i oba aktuelna od 5.06 i 5.01 metar. Zbog dominacije u toj disciplini odavno su je prozvali „ženski Bubka“ i zaista za svih 20 godina takmičenja, kako je ovih dana i naglasila, nikad nije pala ni na jednom doping testu. Bila je prva žena u istoriji koja je preskočila pet metara, u anale je ušla i kao jedina koja je u jednom danu dva puta rušila svetski rekord. Isti ovaj IAAF je tri puta proglašavao svetskom atletičarkom godine, dva puta bila je i Laureusov sportista godine (2007. i 2009).

Išinbajeva je rođena pre 34 godine u Volgogradu od oca Tabasarana (mala etnička grupa), po zanimanju vodoinstalatera i majke Ruskinje, prodavačice. Do 15. godine trenirala je gimnastiku, ali je naglo porasla pa se prebacila na atletiku. Odmah je iskazala veliki talenat i već u kadetskoj konkurenciji bila je najbolja na svetu, što je potvrdila i kao juniorka. Stručnjaci tvrde da je njena tehnika skoka upravo perfektna, te da i mali broj muškaraca uspeva da sve elemente koji čine jedan skok s motkom usklade i približno tako dobro. Išinbajevoj je Olimpijada u Riju bila možda i jedna od poslednjih prilika da blistavu karijeru trijumfalno i završi. Ipak je izjavila da eventualni mogući kompromis u vidu nastupa na Olimpijadi pod obeležjem MOK-a, a ne Rusije, ne dolazi u obzir. Učestvovala je na četiri Olimpijade.

Išinbajeva je bila član železničko-vojnog kluba te je formalno i kapetan ruske armije. Pre tri godine bila je izložena žestokim kritikama jer je podržala ruski zakon koji zabranjuje homoseksualnu propagandu. Kasnije se „pokrila“ izjavom da je protiv diskriminacije homoseksualnih osoba, te i sportista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari