Sa 99 glasova za, 11 uzdržanih i samo šest protiv Skupština AP Vojvodine utvrdila je predlog novog Statuta Vojvodine, za koji je bila neophodna dvotrećinska podrška u Skupštini. Predlog ovog pravnog akta, koji je doživeo promene u dve trećine svojih odredaba, nisu podržale poslaničke grupe LSV, SRS i DSS, a nijedna politička opcija nije u potpunosti zadovoljna izmenama.


Nakon što je izglasan predlog, Statut će proći i proceduru republičkog parlamenta, što bi trebalo da se dogodi u petak, a potom će biti vraćen u Skupštinu Vojvodine na potvrđivanje. Ovaj proces usaglašavanja sa Ustavom morao bi da bude gotov do 6. juna, što je rok koji je odredio Ustavni sud Srbije.

Predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor, koga su mnogi poslanici istakli kao ključnu figuru konsenzusa, rekao je da je načinjen veliki potez kojim je sprečeno urušavanje dela ustavnog poretka Srbije. „Zahvalan sam svima onima kojima je razum prethodnih nedelja bio jači od dnevnopolitičkih potreba. Zadovoljan i nisam i jesam, našli smo kompromisna rešenja, koja iziskuju i saslušavanje stavova sagovornika i to je dobro, ali nisam zadovoljan stepenom autonomije. Kako bilo, obavili smo značajan posao“, rekao je Pastor.

Povodom primedbi opozicionih poslanika da su i u novom tekstu Statuta odredbe koje su protivustavne, poput termina pokrajinska vlada, nacionalne zajednice ili ombudsman, Pastor je rekao da onaj ko misli da se politikantski postavlja može da govori ono što želi a može i da ponovo pokrene pitanje ustavnosti Statuta.

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić ukazao je da je odluka Ustavnog suda politička a ne pravna i istakao da Ustav Srbije mora biti promenjen. „Ustav je nejasan i nedorečen po mnogim pitanjima i predstavljaće prepreku u evrointegracijama, jer nije u skladu sa standardima Evrope“, rekao je Pajtić.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine i poslanik Srpske radikalne stranke Milan Ćuk naveo je da je propust napravljen usvajanjem prethodnog Statuta, na koji je SRS imao preko 30 amandmana.

Borislav Novaković iz DS kaže da je usvajanjem Statuta obavljen veliki posao koji je ostao iza. „Činilo se da će taj posao biti lak, međutim, ispostavilo se da je autonomija Vojvodine jedno od nadam se poslednjih pitanja koje izaziva podele. Uspeli smo da premostimo jaz stavova“, istakao je Novaković.

Ipak jedan amandman

Iako je bilo najavljeno da amandmana neće biti, poslanik LSV Aleksandar Marton neposredno pred početak sednice podneo je jedan u vezi sa tradicionalnim simbolima, koji je odbijen od poslanika na predlog Odbora za ustavno-pravna pitanja. „Mi iz LSV smo želeli da uradimo posao do kraja i da prihvatanjem amandmana sprečimo neke buduće priče o tradicionalnim simbolima Vojvodine“, istakao je Marton. Protiv amandmana glasalo je 97 poslanika Skupštine Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari