Nakon afere sa prodajom Knjaz Miloša Salfordu umesto Vlade Divcu, kada je tadašnji predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac pod političkim pritiscima čak doživeo infarkt, ime Milana Beka najviše se vezivalo za Luku Beograd.


To preduzeće na obali Dunava, sa relativno skromnim poslovanjem, ali neverovatno vrednim zemljištem, prodato je 2005. godine Beku i Miroslavu Miškoviću po ceni od 800 dinara po akciji. Mišković se potom povukao iz tog posla, pa je u Luci ostao samo Beko sa vlasničkim udelom od 93 procenta. On je posle toga optuživan da je Luku kupio protivzakonito, po preniskoj ceni, iako je znao da je realna vrednost preduzeća daleko veća i da se radi procena po kojoj se ispostavilo da je fer cena akcije čak 1.450,93 dinara.

Beko, međutim, nikada nije zvanično optužen za ovu kupovinu, koja se nalazi na spisku 24 sporne privatizacije. Umesto njega, na optuženičkoj klupi našli su se svi ostali: Predrag Bubalo, bivši ministar privrede, Miodrag Đorđević, bivši direktor Agencije za privatizaciju, Goran Mrđa, izvršni direktor Agencije, Aleksej Misailović, direktor Centra za tržište kapitala, Aleksandar Gračanac, direktor Akcijskog fonda, Jasmina Dragutinović, direktorka Sektora za organizaciju prodaje u Akcijskom fondu, i više drugih. Svi oni terete se za zloupotrebu položaja kojom je Srbija oštećena za 14,3 miliona evra.

Ostalo je zabeleženo da je Beko u više navrata bio pozivan u policiju na informativni razgovor o Luci, gde je na sopstveno insistiranje ostajao satima posle isteka zakonskog ograničenja od maksimalna četiri sata saslušanja. Luka Beograd se trenutno nalazi u prethodnom stečajnom postupku sa unapred pripremljenim planom reorganizacije koje je, kao i sam stečaj, predložilo rukovodstvo Luke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari