– Snežana Malović, bivša ministarka pravde, podnela je ostavku na mesto poslanika Socijaldemokratske stranke u Skupštini Srbije. Kako saznajemo, ona je, nakon brojnih problema, konačno našla novi posao i biće angažovana na regionalnom projektu za procesuiranje ratnih zločina. Taj projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Bivšu ministarku u poslaničkim klupama zameniće Miroslav Marinković, doktor veterine iz Svilajnca.

Bivša ministarka u izjavi za Danas potvrdila je da odlazi iz parlamenta, ali nije želela da kaže gde. „Za sada mogu da vam kažem da ću se baviti svojom strukom, a ne politikom“, navela je Malovićeva, a na naše pitanje da li će i dalje ostati član Tadićeve Socijaldemokratske stranke, odgovorila je neodređeno „da prijatelji uvek ostaju prijatelji“.



 

 Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS u republičkom parlamentu, kaže za Danas da će bivša ministarka pravde ostati i dalje član SDS. „Nakon sramnih odluka i zabrana kojima je bila izložena i nemogućnosti da se bavi svojim poslom Snežana će ubuduće raditi u struci na regionalnom projektu za procesuiranje ratnih zločina, koji je pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija“, kaže Đurišić.

eđutim, kako Danas saznaje, članstvo u stranci biće nespojivo sa novim poslom Malovićeve, tako da će bar privremeno morati da se odrekne partijske knjižice. „Nije rekla da će se iščlaniti iz SDS, ali je napomenula da nije sigurna da li će joj na novom poslu dozvoliti da pripada bilo kojoj partiji. Zato nam je rekla 'ostajem uz vas'“, kaže izvor Danasa iz SDS.

        Nakon što joj je istekao mandat ministra pravde i nakon smene vlasti   Snežana Malović, kako sama kaže, susrela se sa svojevrsnom lustracijom, brojnim problemima, optužbama i nemogućnošću da se bavi sopstvenim poslom. Početkom ove godine ogranak Advokatske komore Vojvodine u Subotici većinom glasova je čak odbio i njen zahtev za prijem u red advokata u tom gradu, gde je nameravala da otvori advokatsku kancelariju. Revoltirana takvom odlukom Malovićeva je tada izjavila: „Ako nemam prava da radim kao državni službenik u tužilaštvu u kojem mi je po zakonu mirovao radni odnos za vreme dok sam vršila funkciju ministra pravde, ako nemam prava da budem advokat, predlažem da se na meni primeni do sada neprimenjeni Zakon o lustraciji. Ali da on važi i na one druge koji su danas advokati, a bili su, kao sudije i tužioci, osuđivani za prevare, za nasilje u porodici ili napad na policiju. Predlažem i da se ubuduće isti postupak kao što je to bilo u mom slučaju gde je otvorena javna rasprava između kandidata i advokata primeni i na sve buduće kandidate za prijem u advokaturu.“  Malovićeva je inače bila članica DS, ali je napustila tu stranku nakon što je Boris Tadić formirao SDS.

Reforma i slučajevi

U vreme dok je Malovićeva bila ministarka pravde, kritikovana je zbog neuspele reforme pravosuđa, posebno zbog reizbora sudija. S druge strane, isticano je da su u njenom mandatu izručeni Hagu preostali optuženici, kao i da su procesuirani mnogi veliki slučajevi, poput onih u kojima su optuženi Andrija Drašković, Sreten Jocić Joca Amsterdam, Uroš Mišić, odgovorni za ubistvo na Ibarskoj magistrali, Miloš Radisavljević Kimi, carinska mafija, folk pevačica Svetlana Ražnatović, da je započet postupak protiv Šarićevog narko-klana, itd.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari