Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke još nije zakazana, iako je prethodnih meseci najavljivano više stvari o kojima treba raspravljati na tom stranačkom organu. Poslednja sednica GO održana je početkom avgusta kada su pozvani svi funkcioneri SNS koji imaju više funkcija da podnesu ostavke. „Sednica GO stranke je u planu, ali još nemamo precizan datum za kada bi ona mogla biti zakazana“, rečeno je Danasu u sedištu naprednjaka.


Za jednu od tačaka dnevnog reda narednog okupljanja članova GO predsednik Skupštine grada Zaječara i poslanik SNS Saša Mirković najavio je da će zatražiti ostavku Radomira Nikolića, predsednika Izvršnog odbora partije i odskorašnjeg gradonačelnika Kragujevca. Podsetimo, zbog duplih funkcija Nikolić je izjavio nedavno da su iz stranke isključeni Saša Mirković i zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.

Reagujući na to Mirković je rekao da o isključenju nekoga iz stranke može da odlučuje Glavni, a ne Izvršni odbor stranke, a sad je najavio i zahtev za ostavku Nikolića. On dodaje da ima dokaze da više od 100 članova SNS i dalje obavlja duple funkcije, ali da njih Nikolić, „koji je predsednik IO samo zato što mu je otac bio predsednik naprednjaka“, nije isključio.

Ministar odbrane i potpredsednik stranke Bratislav Gašić, međutim, izjavio je još ranije da će se Izvršni odbor baviti analizom koliko članova ima više od jedne javne funkcije i da, ako neko ne bude poštovao odluku GO, više neće biti u SNS. Gašić je, takođe, nedavno najavio za Danas i da će stranački organi vrlo brzo raspravljati o učešću poslanika naprednjaka Vladimira Đukanovića i Branislava Blažića u ulozi posmatrača na izborima u Donjecku, što se takođe još nije desilo.

Kako je tada izjavio Đukanović, na izbore u Donjeck išao je samoinicijativno, kao građanin, a ne kao poslanik. On je dodao da zbog toga ne vidi potrebu da se bilo kome pravda kada i gde ide „na privatna putovanja“, kao i da nije obavestio šefa stranke i premijera Aleksandra Vučića o odlasku u Donjeck. „Spreman sam da snosim posledice ukoliko SNS proceni da sam učinio bilo šta što iziskuje kaznu“, rekao je Đukanović.

Što se tiče GO, još nisu došle na red ni promene u sastavu ovog stranačkog organa najavljene za septembar. Još letos je istaknuto da će te promene podrazumevati odlazak onih čiji rezultati nisu zadovoljavajući, ali i povećanje broja članova. Novine u GO najavio je i Aleksandar Vučić, na poslednjoj sednici, kada je rekao da je „normalno da dođu novi ljudi koji imaju više energije“.

GO od 400 članova

Glavni odbor SNS ima 400 članova, od kojih je polovina izabrana zbog funkcije, dok je drugu polovinu izabrao lider stranke. Statut SNS predviđa da odluke o isključenju starih i ulasku novih članova GO donosi predsednik stranke, a poslednjom promenom Statuta omogućeno je i povećanje broja članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari