Sednicu Skupštine grada Novog Sada, na čijem je dnevnom redu zahtev opozicionih stranaka za smenu gradonačelnika Igora Pavličića i gradske vlasti, juče su obeležile iscrpljujuća polemika o povredi poslovnika, ali i međusobne optužbe za pravno nasilje.

Odbornici su do zaključenja prvog izdanja imali i tri pauze zbog „neovlašćenog prisustva pojedinih osoba“, za koje su pripadnici dosadašnje vlasti tvrdili da su stranačko obezbeđenje naprednjaka i zahteva predsednice skupštine Novog Sada Aleksandre Jerkov da se obezbede normalni uslovi za rad“.

Pribegavanje čestim pauzama, za odbornike SNS je svojevrsna opstrukcija koja bi Novi Sad mogla da uvede u prinudnu upravu, prenose novosadski mediji.

Početak sednice kasnio je 90 minuta, ali su i nakon toga date dve pauze u trajanju od sat i po, jer je Jerkov zatražila da u tom intervalu službe obezbeđenja utvrde ko može, u skladu sa Poslovnikom, da prisustvuje sednici skupštine. Prema njenim rečima, oko tridesetak ljudi neovlašćeno se nalazilo u sali za koje obezbeđenje a ne zna se ni ko su, ni zašto se tu nalaze.

Predsednik Gradskog odbora SNS Miloš Vučević pozvao je predstavnike aktuelne vlasti da nastave sednicu skupštine i da, kako je rekao, prekinu sa opstrukcijama rada gradskog parlamenta.

– Možete da radite šta hoće, ali smenu nećete izbeći, istakao je Vučević.

Sednica je potom nastavljena raspravom o dve osobe koje, kako je opet primetio odbornik Milorad Mirčić iz SRS, nemaju pravo da prisustvuju sednici. Predsednica gradskog parlamenta obavestila je prisutne da je o neovlašćenom prisustvu osoba u skupštinskoj sali obaveštena policija koja je, kako je istakla, odbila da interveniše povodom te prijave. Prema njenim rečima, služba skupštinskog obezbeđenja nema ovlašćenja da ih fizički udalji. Navela je i da su pomenute osobe sa izborne liste SNS, što je vođa novosadskih naprednjaka demantovao. Nakon toga usledila je treća pauza , navodno zbog konsultacija sa šefovima odborničkih grupa .

Odluku o pauzi odbornici SNS ponovo su nazvali „sramnom opstrukcijom „, koju zajednički sprovode DS i SRS, pokušavajući da nasilnim i primitivnim zloupotrebama sačuvaju Igora Pavličića u fotelji gradonačelnika Novog Sada“, ali i zarad odbrane sopstvenih privilegija.

Tokom burne rasprave na sednici su pljuštale optužbe sa jedne i sa druge strane o kršenju Poslovnika i „nepoštovanju demokratskih principa“. Predsednik odborničkog kluba DS Borislav Novaković na tvrdnje opozicije da je skupština većinom glasova utvrdila da je predsednica Jerkov prekršila Poslovnik zato što nije stavila na glasanje predlog opozicije za dopunom dnevnog reda, kazao da to što je većina tako glasala ne znači da je to u skladu sa zakonom.

– Može vas da bude i 100 u skupštini i da imate bilo kakvu većinu, to ne mora da znači da ste u pravu ako nekom odlukom kršite zakon, rekao je Novaković.

Reagujući na to predsednik Gradskog odbora SNS Miloš Vučević je kazao da će odbornici DS i LSV ući u istoriju parlamentarizma u Novom Sadu po tome što će biti prvi koji opstrukcijom rada parlamenta žele da dovedu do uvođenja prinudne uprave.

Podsetimo, poslednjih mesec dana obeležili su brojni sukobi između novosadskih odbora DS, SNS i SPO. Na predlog 34 odbornika SNS zatražena je smena Pavličića, Aleksandre Jerkov i direktora javnih preduzeća, kao i izbor novih predstavnika vlasti.

Kvorum moguć i bez dosadašnje vlasti

„Dobro je što je ovde veliki broj predstavnika medija koji mogu da vide ko je zaista za poštovanje demokratskih principa, a ko protiv“, kazao je Miloš Vučević, šef odbornika SNS, dodajući da očekuje da će u nastavku biti još opstrukcija. On je naveo da postoji mogućnost i da se sednica prekine, ali da će u tom slučaju biti konsultovano Ministarstvo za lokalnu samoupravu i da će sednica ipak biti održana, jer sadašnja opozicija može da napravi kvorum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari