Socijalistička partija Srbije i dalje teži članstvu u Partiji evropskih socijalista, ali se čeka mart, kada bi trebalo da bude odlučeno da li će bivši bugarski premijer Sergej Stanišev ostati na čelu PES, saznaje Danas u SPS.

Kako je naš list ranije pisao, pored socijaldemokratskog programa za PES je „od najveće važnosti da partneri promovišu unutrašnju demokratiju“, pa su evropski socijalisti u tom kontekstu najavljivali da će pažljivo pratiti decembarski kongres SPS.

Članstvo partije koju predvodi prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić u PES je kao procedura otvoreno samim činom otvaranja pregovora o pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom. Za sada je od stranaka iz Srbije u PES prisutna samo Demokratska stranka, a njen nekadašnji lider Boris Tadić bio je član Predsedništva PES.

SPS je odustala od članstva u Socijalističkoj internacionali, svetskoj organizaciji partija socijalista, laburista i demokratskih socijalista. Prema rečima internacionalne sekretarke SPS Nataše Gaćeše, Internacionalu je „vreme pregazilo, a organizacionu su sebe doveli do sporednog koloseka“.

Partija evropskih socijalista je grupacija koju čine 32 člana i dodatne političke formacije. PES je osnovana 1992. u Hagu kao naslednica Saveza socijalističkih partija tadašnje Evropske zajednice. U programu PES za Evropu navodi se, između ostalog: podsticaj privrede i sprečavanje finansijske krize, nova društvena Evropa – da se ljudima da posao za kapital, pretvaranje Evrope u vodeću snagu sveta u borbi protiv klimatskih promena, promovisanje jednakosti polova, razvijanje efikasne politike o imigraciji…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari