Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca i lider Zajedno za Šumadiju, nudi Demokratskoj stranci ulazak u gradsku vlast i funkcije zamenika i pomoćnika gradonačelnika, kako bi sprečio pokušaj Srpske napredne stranke da ga „sruši“ s mesta prvog čoveka ovog grada, saznaje Danas iz više izvora bliskih demokratama.

Prema saznanjima Danasa, DS će verovatno prihvatiti ovu ponudu, koja znači prelazak te stranke iz opozicije u vladajuću koaliciju u tom gradu, a zvanična odluka o tome trebalo bi da bude doneta na današnjoj sednici Predsedništva DS u Beogradu. Kako su nam rekli izvori iz DS, ukoliko Gradski odbor u Kragujevcu bude doneo odluku suprotnu stavu vrha stranke, postoji mogućnost raspuštanja tog odbora.

Nakon sastanka čelnih ljudi DS i ZZŠ u ponedeljak u centrali demokrata u Beogradu, juče su se ponovo sastali predstavnici dveju partija u Kragujevcu, a tema razgovora bila je saradnja u lokalnoj vlasti u ovom gradu. Rezultat sastanka je formiranje zajedničkih radnih timova, koji će „usaglašavati stavove o svim pitanjima bitnim za funkcionisanje lokalne samouprave, sa ciljem da se utvrde osnove zajedničke gradske politike“.

Radoslav Milojičić, zamenik predsednika Izvršnog odbora Demokratske stranke, zadužen za koordinaciju pregovora sa ZZŠ, za Danas je potvrdio da je DS dobila ponudu da učestvuje u vlasti u Kragujevcu, ali da to zavisi „od stepena dogovora koji stranački timovi budu postigli“. On nije želeo da nam kaže koje funkcije su nuđene DS-u, već je naveo da se trenutno razgovara „o poboljšanju života građana, a ne o funkcijama i personalnim rešenjima“.

– Stranački timovi će narednih pet ili šest dana razgovarati o radu gradske vlasti i zamerkama koje DS ima na funkcionisanje gradske uprave. Ako se stavovi budu približili, konačnu odluku o učešću u kragujevačkoj vlasti treba da donese Gradski odbor u ovom gradu, uzimajući u obzir politiku koju DS zastupa na nivou Srbije, a to je da ne treba sarađivati sa naprednjacima, koji su uništili sve čega su se dohvatili – navodi Milojičić za Danas.

Saša Milenić, potpredsednik ZZŠ, posle sastanka je naveo da se razgovaralo o projektovanju gradskog budžeta, načinu organizovanja i radu lokalnih javnih i javno-komunalnih preduzeća, o socijalnoj politici, obrazovanju i drugim temama bitnim za funkcionisanje grada.

Prema njegovim rečima, skupštinska većina je stabilna, a razgovori sa DS „nisu deo dnevnopolitičkog pragmatizma, već imaju strateški karakter“. Razgovore demokrata i naprednjaka Milenić je ocenio kao „uslov politike“, ističući da ga posebno ohrabruje ono što je u ponedeljak čuo u sedištu DS u Beogradu „u pogledu budućnosti političke orijentacije te partije“.

Podeljeni u DS

Predsedništvo Gradskog odbora DS u Kragujevcu je podeljeno oko moguće saradnje s naprednjacima. Predsednik Gradskog odbora DS Dušan Obradović, koji je prisustvovao sastanku sa ZZŠ u Beogradu, juče se sastao i sa predstavnicima kragujevačke SNS. Uoči sastanka, Obradović je za Danas naveo da očekuje da SNS jasno predstavi način na koji planira da realizuje inicijativu za promenu vlasti, odnosno smenu gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari